нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Търговската преса на САЩ дава резултат. Търговският дефицит е намалял

Shutterstock

Търговският дефицит на Съединените щати е намалял още повече през февруари (-3,4 на сто), благодарение на понижения внос от Китай и Европейския съюз, съобщи министерството на търговията, цитирано от Франс прес.

Дефицитът на стоки и услуги е достигнал 49,4 милиарда долара, като износът е нараснал с 1,1 на сто до 209,7 милиарда долара, а вносът - с 0,2 на сто до 259,1 милиарда долара според сезонно коригираните данни на министерството.

Анализаторите очакваха по-слаб спад на дефицита до 54 милиарда долара след понижението на показателя с 14,6 на сто през януари до 51,1 милиарда долара. По-нисък е бил търговският дефицит на САЩ през юни 2018 година - 46,91 милиарда долара.

Дефицитът на стоки с ЕС е намалял с 5,3 на сто до 12,4 милиарда долара без сезонни корекции. Това е най-ниското равнище на показателя от януари 2016 година, уточнява търговското ведомство.

Дефицитът на стоки с Китай е спаднал с 28,2 на сто до 24,8 милиарда долара, уточнява Асошиейтед прес. Износът за Китай се е увеличил с 18,2 на сто до 8,4 милиарда долара, а вносът от Китай е намалял с 20,2 на сто до 33,2 милиарда долара.

Износът на САЩ е бил подкопан от ролята на американския долар като световна валута, отбелязва АП. Обикновено щатската валута е много търсена поради използването й в много международни трансакции. Това означава, че доларът упорито продължава да е силен, а това оскъпява американските стоки и не е от полза за американските компании на чуждестранните пазари.

САЩ са много по-конкурентни в търговията с услуги като банките и образованието, отколкото в търговията със стоки като приборостроенето или облеклата. През февруари износът на американски услуги е достигнал рекордните 70,1 милиарда долара, което представлява излишък от 22,6 милиарда долара. Търговският дефицит при стоките обаче е 72 милиарда долара.

още от Бизнес