Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Търговската война между САЩ и Китай е изтрила 1,7 трлн. долара от стойността на американските компании

Снимка: Shutterstock

Как можете да накарате 1,7 трлн. долара да се изпарят във въздуха? Търговската война е един от най-добрите начини за постигането на тази цел. До това заключение се стига в доклад на Федералния резерв на Ню Йорк, цитиран от Маркетоуч.

Докладът потвърждава за пореден път един факт, който от Белия дом отричат – американците плащат, и то доста здраво, за търговската война между САЩ и КИтай.

Митата на стойност милиарди долари, които Вашингтон и Пекин си наложиха взаимно, са довели до спад на пазарната стойност на компаниите на американските борси с 1,7 трилиона долара от началото на 2-годишния конфликт между двете най-големи икономики на планетата.  

Има няколко причини търговската война да причинява подобни финансови загуби – от неефективни цени, създадени от митата, през прекъсването на веригата за доставки, до  скок на разходите на компаниите заради тарифите върху вноса. Тези конкретни загуби обаче се дължат най-вече на негативните  нагласи на пазарите.

Авторите на доклада посочват, че съобщенията за търговската война между САЩ и Китай, било то чрез пресконференции или други официални изявления, провокират резки спадове на пазарите, което от своя страна допринася за по-ниска възвращаемост на капитала и инвестициите.

Проучването установява, че съобщенията за налагане на мита са довели до поевтиняване на акциите на примерна група от 3000 американски компании с общо 6 процентни пункта. Тяхната пазарна капитализация е 28 трлн. долара, което означава, че 6-процентния спад се равнява на 1,7 трлн. долара.

Тази загубена стойност е равна на националния брутен вътрешен продукт на страните като Русия, Канада или Южна Корея.

Няколко факти около тези резултати обаче изненадват икономистите. Един от тях е, че при всички 11 случая на съобщения за налагане на нови тарифи в рамките на тези 2 години, независимо дали те идват от Вашингтон или Пекин, щетите се понасят почти изцяло от американските компании.  Още по-изненадващо е, че много от тежко засегнатите компании всъщност нямат голям бизнес с Китай.

Дори и в редките случаи, в които китайските фирми са били засегнати по-тежко, американските също са отчитали загуби.

още по темата
още от Бизнес