нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Уорън Бъфет намали значително участието си във водеща американска банка

Снимка: Guliver / Getty images

Инвестиционният фонд на Уорън Бъфет Berkshire Hathaway, който е най-големият притежател на обикновени акции в банката Wells Fargo, намалява инвестицията си в базирания в Сан Франциско кредитор с повече от 40%, информира Блумбърг.

Според декларации към Комисията за ценни книжа и борси в САЩ, компанията на Бъфет е продала повече от 100 млн. акции на Wells Fargo, намалявайки дела си в банката на 3,3%.

Berkshire, която е дългогодишен инвеститор в банката, продава нейни акции от няколко месеца, като при затварянето на борсите в петък делът й в Wells Fargo се оценява на 3,4 млрд. долара.

Кредиторът от Сан Франциско е затънал в проблеми, сред които остатъчни последствия от скандал с фиктивни банкови сметки на клиенти  от средата на предходното десетилетие, както и свързаните с пандемията затваряния на банкови клонове. От началото на годината акциите на банката са поевтинели с над 50%.

През юли финансовата институция обяви, че ще намали дивидентите си. Банката отчете тримесечна загуба за първи път от 2008 година за тримесечието, завършило на 30 юни, след като задели 9,5 млрд. долара за лоши кредити. Под ръководството на новия си главен изпълнителен директор Чарли Шарф, банката обяви, че ще намали годишните си разходи с 10 млрд. долара, като се очаква това да доведе до съкращението на десетки хиляди работни места.

В последно време Berkshire преразпределя инвестициите във финансовия сектор. Фондът намали дела си в JPMorgan Chase & Co. и PNC Financial Services Group и се оттегли напълно от инвестиционната банка Goldman Sachs. Същевременно с това компанията на Бъфет увеличи дела си в Bank of America с 813,3 млн. долара до над 24 млрд. долара.

Преди няколко дни стана ясно, че Berkshire Hathaway е придобила малко над 5-процентов дял във всяка от петте водещи търговски компании в Япония - Itochu Corp., Marubeni Corp., Mitsubishi Corp., Mitsui & Co. и Sumitomo Corp.

още по темата
още от Бизнес