нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Уорън Бъфет посочи наследника си в Berkshire Hathaway

Снимка: Getty images

Шефът на инвестиционния фонд Berkshire Hathaway, 90-годишният милиардер Уорън Бъфет посочи вицепрезидента Грег Абел за свой наследник начело на компанията, съобщи CNBC. 

Абел е на 58 години. Според Бъфет възрастта му е един от факторите, които бордът на директорите е взел предвид при одобряването на кандидатурата му, предава ТАСС. 

"Директорите се съгласяват, че ако нещо ми се случи днес, Грег ще бъде отговорен утре", каза Бъфет.

През август миналата година предприемачът и филантропът Бъфет навърши 90 години. През последните десетилетия той беше един от трите най-богати хора в света, но през 2019 г. падна на четвъртия ред в класацията със състояние от 67,5 милиарда долара.

През 1965 г. Бъфет придоби контролния пакет акции в близката до фалит текстилна компания Berkshire Hathaway и я превърна в холдинг, който управлява активите на компании, работещи в различни области. Към 2020 г. те са повече от 60. Сред тях са водещите американски банки и производители на оборудване.

На фона на старостта на Бъфет пресата отдавна изгражда спекулации за това кой ще го замести начело на Berkshire Hathaway. Въпреки че изграждането на подобни теории продължава от около десетилетие, Бъфет остава начело на самата компания. 

още от Бизнес