В търсене на етичното производство

В търсене на етичното производство

В търсене на етичното производство

Компаниите за шоколад и какао все повече засилват мерките за проследяване на произхода на основната си суровина - какаовите зърна - на фона на засилващия се натиск върху тях да купуват от фермери, чиято дейност не е свързана с обезлесяване или нарушаване на човешките права. Това сочат данни на Световната фондация за какаото (World Cocoa Foundation - (WCF), цитирани от Ройтерс.

Компаниите вече проследяват или могат да посочат произхода на 74 процента от какаовите зърна в пряката им снабдителна верига във водещия производител Кот д'Ивоар и 82 процента от какаовите зърна, които получават пряко от втория по големина производител Гана, по данни на браншовата организация, отбелязва БТА.

Зърната, закупувани пряко от производителите, са около половината от използваните от шоколадовите и какаови компании. Другата половина идва непряко - чрез необвързани износители, търговци и фермери.

Проследяването на произхода, включващо мерки като GPS картографиране и сателитно наблюдение на фермите, за да се предотврати обезлесяване, е много по-трудно в непряката верига. Тя включва много посредници, които не носят отговорност пред крайния купувач на зърната.

За да се справят с непрякото снабдяване чрез посредници, Кот д'Ивоар и Гана задействаха национални системи в опит да постигнат пълна проследяемост на цялата снабдителна верига с какао, посочва браншовата организация. Двете страни са под натиск да "прочистят" какаовия си сектор и защото ЕС, който е най-големият им клиент, възнамерява да предложи законодателство, което да предотвтари вноса на суровини, чиито добив е свързан с обезлесяване и нарушения на човешките права. Ако това законодателство бъде прието, то може да влезе в сила още през 2024 година.

Кот д'Ивоар изнася 67 процента от какаото си за Европа, а какаовият сектор представлява 25 процента от икономиката на страната. Правителството поиска увеличаване на подкрепата от ЕС и други донори, която да му помогне да въведе предложените законодателни мерки, включително над 2 млрд. евро за борба с обезлесяването.
Световната фондация за какаото представлява над 80 процента от световните компании за шоколад и какао, включително гиганти като Нестле (Nestle) и Монделийз (Mondelez).

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ