нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Васил Велев: Грешка ще е, ако затворените бизнес не се компенсират веднага

Кадър от NOVA

Видяхме какво се случи през второто тримесечие, в резултат на първата вълна и затварянето на много бизнеси. Брутният вътрешен продукт се понижи с 8,5%. Ние такъв спад не сме имали през това столетие. Имаше по-голям само през 90-те години. Не би следвало да се допусне отново подобен срив“, това заяви пред NOVA председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев по отношение на новите ограничителни мерки в страната.

Той обясни, че през третото тримесечие икономиката тъкмо е била започнала да се възстановява и е регистрирала спад от едва 5%. По думите му пътят на възстановяването се е очаквало да продължи и през четвъртото тримесечие.

На въпрос дали настоящият локдаун е грешка, той заяви, че ще бъде грешка, ако не се компенсират затворените бизнеси.

„Грешка би било, ако не се компенсират затворените бизнеси и то веднага, а не както след първата вълна - още не са компенсирани бизнесите. От обявените 1 млрд. лева са достигнали само 173 млн. за микропредприятията, за малките мярката все още не е стартирала. Парите ще бъдат отклонени и изобщо няма да стартира, от това, което четем по вестниците. За средните предприятия - не е започнало компенсиране на загубите от април и май”, заяви още той.

Велев коментира и анонсираната от вицепремиера Томислав Дончев мярка за затварящите бизнеси.

„От това, което чуваме за новата мяркта, там ще се допуснат три грешки. Всички работодателски организации настояваме да не стартира такава мярка, без да бъде обсъдена. Една от тези грешки ще е от къде ще се вземат парите. Идеята е да се пренасочат обещани средства за малките предприятия и да се дадат на други. Източникът не трябва да е програма „Конкурентоспособност”, а бюджетът, защото пари има. Оттам се взеха няколко милиарда за оръжия. Оттам се взимат пари, за да се увеличат заплатите в бюджетната сфера, които нарастват от 20 до 40 процента на върха на кризата. В затворените бизнеси хората ще получават 50% от доходите си, а бюджетната сфера - 140%. Къде е справедливостта? Втората грешка е кой ще администрира тези плащания, като според нас това трябва да се направи от Национална агенция за приходите Там е цялата информация и там има капацитет. А третата грешка - на кого по колко. Процентът не може да е равен, той трябва да бъде диференциран според икономическата дейност.”, допълни той.

Относно най-новата мярка „Запази ме”, насочена към служителите, работещи във временно затворени предприятия, Велев обясни, че 24 лева ще получат хората на трудов договор, а тези на непълно работно време - 12 лева. Кандидатстването ще започне от понеделник.

„Това за нас е крайно недостатъчно. АИКБ, заедно с КНСБ, внесе законопроект за това как да изглежда компенсацията за принудителния престой не по вина на работодателя. В европейските страни доходът се компенсира между 60 и 90%. Ние сме предложили 80%, без да се очаква да се заплаща до 100%. Възможно е, защото парите ги има”, добави председателят на АИКБ.

Велев е на мнение, че трябва да се компенсират и предприятията. Според него запазването само на хората не е достатъчно.

„ЕК позволи да се компенсират до 90% от разходите на малките и микропредприятията”, заяви той.

още от Бизнес