нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Великобритания ще изиска от работодателите да покрият между 20% и 30% от заплатите на служителите

Британският финансо вминистър Риши Сунак

Снимка: Guliver / Getty images

От месец август работодателите във Великобритания ще трябва да покриват между 20% и 30% от заплатите на служителите, които са изпратили в принудителен отпуск, за да се намали финансовата тежест върху държавата в условията на пандемия. Това предвижда нов план на британското правителство, за който съобщи  в. „Таймс“.

На 12 май Великобритания удължи с 4 месеца схемата си за запазване на работните места, която е в основата на правителствената програма за смекчаване на икономическите щети, нанесени от пандемията от COVID-19. Днес обаче стана ясно, че от август месец работодателите ще трябва да помогнат с покриването на тези разходи.

В момента схемата покрива 80% от месечните заплати в размер до 2 500 паунда на около 7,5 млн. британци, които са в принудителен отпуск, информира Ройтерс.

 „Министерството на финансите изготви планове, с които ще се изиска от работодателите да покрият между 20 и 30 на сто от заплатите на хората. Те също така ще трябва да покрият разходите за  националните осигурителни вноски на работодателя, които са средно 5% от заплатата“, се казва в публикацията на „Таймс“.

Говорителят на финансовия министър Риши Сунак отказа да коментира доклада. Очаква се Сунак да обяви промените през следващата седмица

В петък той заяви, че Великобритания е изправена пред „много сериозна икономическа криза“ и работните места ще бъдат загубени в „идните дни, седмици и месеци“.

още по темата
още от Бизнес