Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Virgin Australia влиза в продецура по фалит. Брансън ипотекира частния си остров

Часове преди това Ричард Брансън апелира австралийското правителство да подпомогне бизнеса му. /Getty Images

Авиокомпанията Virgin Australia влиза в процедура по фалит, часове след като основателят ѝ Ричард Брансън апелира австралийското правителство да я подпомогне, предаде „Ройтерс“. Това е втората по големина авиокомпания в Австралия след Qantas, която наскоро замрази 90% от операциите си.

Мениджърският екип, начело с изпълнителния директор Пол Скърра, ще продължи да ръководи бизнеса, а всички насрочени полети ще бъдат изпълнени, за да осигурят безпроблемното транспортиране на гражданите, пристигащи от други засегнати от коронавируса държави.

Екип на Deloitte е назначен като администратор на процеса, като задачата му е да осигури преструктуриране и рефинансиране дейността на Virgin Australia, която е работодател на 10 хил. души.

„Искам да уверя вас и конкурентите, че сме решени да видим Virgin Australia функционираща отново много скоро... Вярвам, че това е едно ново начало и ще работим денонощно да го превърнем в реалност“, написа основателят сър Ричард Брансън в изявление до служителите си.

По информация на Guardian той е ипотекирал частния си остров в Карибско море, за да финансира конгломерата си Virgin. Предприемачът обеща да инжектира 200 млн. паунда в бизнеса си.

По-рано молба за помощ в размер на 500 млн. паунда Брансън отправи и към британското правителство, тъй като авиолинията му Virgin Atlantic също е застрашена от колапс.

По данни на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) загубите на авиоиндустрията в световен мащаб надхвърлиха 314 млрд. долара.

още по темата
още от Бизнес