нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Spotify вече не е най-голямата стартираща компания в Европа

Шведската компания за потребителско кредитиране Klarna повиши още повече пазарната си оценка до 46 млрд. долара.

Това стана с приключването на пореден рунд за привличане на финансиране, на което Klarna получи 639 млн. долара. Сред инвеститорите са компании като Softbank чрез своя фонд Vision Fund 2.

По този начин шведската фирма става най-големият европейски стартъп. Klarna дори изпреварва по пазарна оценка друго шведско дружество, което доскоро беше абсолютен номер едно сред бързоразвиващите европейски дружества – Spotify. В последните три месеца акциите на Spotify на Ню Йоркската борса обаче загубиха над 30% от стойността си и така нейната пазарна капитализация към днешна дата е 45 млрд. долара – малко под оценката на Klarna.

Само допреди няколко месеца – през септември 2020 г. – Klarna се оценяваше на 11 млрд. долара, но интересът от страна на инвеститорите сериозно увеличи стойността й. Това е значително повече от друг основен европейски стартъп във финансовата сфера - Revolut, който има оценка от 10 млрд. долара. Klarna, заедно с американската Stripe, е сред най-големите финтек стартиращи компании. 

Моделът на компанията предлага онлайн пазаруване, в което потребителят може да плати стоката на погасителни вноски, но без да дължи лихва, като по този начин се стимулира потреблението. Лихвата се плаща от продавачите, които по този начин привличат повече клиенти. Компанията също така печели и от наказателни лихви, в случай на забава на плащанията от страна на клиентите. Klarna има банков лиценз и е регулирана от централната банка на страната.

 

 

още от Бизнес