нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Volkswagen обмисля листване на борсата за Porsche

Снимка: Guliver / Getty images

Германският автомобилостроител Volkswagen обмисля отделно листване на борсата на марката си за спортни автомобили Porsche, ход който би повишал пазарната оценка на подразделението и би донесъл значителни инвестиции, предава Блумбърг, позовавайки се на запознати източници.

Вторият най-голям производител на автомобили в света проучва възможността за първично публично предлагане на Porsche или отделяне на подразделението от основната компания, коментират източниците пред американската медия. Според тях VW може да използва средствата от IPO-то за инвестиции в технологии или придобиване на други марки.

Миналият месец главният изпълнителен директор на Volkswagen Хърбърт Дийс отбеляза в интервю за Блумбърг, че Tesla и другите компании за електрически автомобили се възползват от оптимизма около перспективите за растеж на сектора. Инвеститорите обаче не са толкова големи оптимисти по отношение на традиционните автомобилопроизводители, които трябва да инвестират десетки милиарди в разработването на електрически коли и да преструктурират операциите, свързани с двигателите с вътрешно горене.

Първичното публично предлагане на Porsche може да се случи през следващата година, въпреки че все още няма конкретен график, казват източниците. VW смята да задържи мажоритарния си дял в компанията при IPO на бизнеса.

От VW са отказали да коментират информацията.

още по темата
още от Бизнес