нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Volvo дава 24 седмици платен отпуск за отглеждане на дете на всички свои служители

Getty images

Шведският производител на автомобили Volvo ще осигурява 24 седмици отпуск за отглеждане на новородено на всеки един свой служител по света, независимо от неговия пол, предаде Си Ен Би Си.

Тази привилегия ще имат всички, които са били част от компанията в последната поне една година. В новата програма „Семейна връзка“ могат да участват служители на компанията, които стават родители чрез раждане, осиновяване, както и онези, които са постоянно приемно семейство или сурогатни родители.

Семействата, в които родителите са от един и същ  пол и са осиновили дете, също ще получават допълнително отпуск.

По време на отпуска на служителите ще им бъде плащана 80% от основната им заплата. Тези 24 седмици могат да се използват по всяко едно време в рамките на първите 3 години от отглеждането на детето. Специално на служителите на компанията в САЩ ще се плащат 100% от заплатата в рамките на 19 седмици отпуск.

Очакванията са програмата да струва на компанията „едноцифрено число милиони“.  

„Тази програма е част от усилията ни да привлечем нови висококвалифицирани служители, които да ни помогнат в нашата цел компанията да произвежда изцяло електрически автомобили от 2030 г.“, коментира Хакан Самуелсон, изпълнителен директор на Volvo.

“Определяме нов стандарт в бизнеса и го правим, защото вярваме, че е добре за компанията и ще бъдем по-привлекателни като работодател на силно конкурентния пазар за качествени служители“, коментира още той.

Към момента компанията позволява 6 седмици отпуск за отглеждане на бебе, при това само в рамките на първите 12 месеца от раждането му.

За сравнение General Motors дава 12 седмици платен отпуск за родители, a Ford – 8 седмици.

още от Бизнес