Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Всички ще са губещи при евентуална търговска война

37

Shutterstock

Всички ще загубят в случай на търговска война, предупреди генералният директор на Световната търговска организация (СТО) Роберту Азеведу в реч, произнесена късно снощи на няколкостотин метра от Белия дом на Доналд Тръмп, който започна враждебните действия, предаде Франс прес.

Азеведу, ръководи от 2013 година СТО, която е атакувана, също като други международни организации, от президента на САЩ. Шефът на СТО призна, че са необходими реформи, но отхвърли упреците, че международната търговия е главният виновник за загубата на работни места. Аргумент, който често се посочва от обитателя на Белия дом.

"Системата би могла да бъде по-добра", призна Азеведу в речта си. В същото време той приветства волята, изразена от страните от Г-20 на срещата на високо равнище миналата седмица в Буенос Айрес тя да бъде реформирана.

"Трябва да изкореним идеята, че международната търговия е уравнение, чийто резултат е един печелещ - един губещ", подчерта шефът на СТО, опровергавайки с тези думи философията на администрацията на Тръмп, но без да я посочва изрично.

От идването си на власт през януари 2017 година Тръмп предприема все повече едностранни действия с налагането на мита, за да запълни търговския дефицит на САЩ, който той тълкува като признак на слабост и с оттеглянето от споразумения.

Този маниер на говорене, който е силно протекциониски, между другото му позволи да спечели президентските избори, отбелязва АФП.

Азеведу обаче заяви, че "всички могат да се възползват" от благата на търговията.

Той приветства зародиша на примирие в търговския конфликт, който противопоставя САЩ и Китай, което бе договорено на срещата на високо равнище в Буенос Айрес след преговори между Тръмп и китайския му колега Си Цзинпин.

Ако няма споразумение, световният растеж ще бъде изложен на опасност, предупреди още Азеведу.

"Резултатът от всички анализи е, че търговията и растежът ще забавят темп и всички страни, без изключение, ще бъдат губещите в една световна търговска война", подчерта шефът на СТО.

Същото послание бе изпратено и от Международния валутен фонд, и от Световната банка, припомня АФП.

още по темата
още от Бизнес
20
Петък
Септември