нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Втората по големина икономика в света тръгна надолу

Снимка: Shutterstock

Заводската активност в Китай е нараснала с по-бавни темпове през юли заради по-високите разходи за суровини, поддръжката на оборудването и екстремните метеорологични условия. Всичко това засилва опасенията от забавяне на втората по големина икономика в света, предаде Ройтерс, като цитира ключово проучване.

Официалният индекс на мениджърите по доставките (Пи Ем Ай - PMI) за сектора на промишлеността се е понижил до 50,4 пункта този месец спрямо 50,9 пункта през юни, сочат днешните данни от китайското Национално статистическо бюро. Резултатът все пак продължава да сочи растеж, съобщава БТА.

Анализаторите очакваха показателят да спадне по-слабо - до 50,8 пункта.

Икономиката на Китай до голяма степен се възстанови от последиците от пандемията, но производителите се борят с нови предизвикателства, идващи по-високите цени на суровините, нарастващите логистични разходи и глобалните затруднения във веригата на доставки.

Страната освен това полага усилия да ограничи евентуална нова епидемия от по-заразния вариант Делта на коронавируса, който се появи в източния град Нанцзин. Подходът на нулева толерантност, възприет от китайското правителство, може да представлява значителни рискове за икономическото възстановяване, отбелязва Ройтерс.

още от Бизнес