нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Въздушният трафик едва ли ще се възстанови преди 2023 г.

Снимка: Guliver / Getty images

Възстановяването на авиационната индустрия от COVID-19 ще бъде дълго и бавно, като броят на пътуващите ще остане под нивата отпреди пандемията до 2023 г. Това прогнозират от S&P Global Ratings, предава Блумбърг.

Броят на пътниците в световен мащаб ще падне с 55% през  тази година, което представлява значително по-рязък спад от очакваното досега, коментират Таня Цонева и Юлиана Йокота от S&P Global Ratings в бележка от 28 май. Възстановяването ще зависи от редица фактори, включително бързината, с която правителствата ще облекчат ограниченията върху пътуването, желанието на хората да  летят със самолет и мащаба на икономическите, нанесени от пандемията, добавя те.

Някои страни постепенно започват да подновяват международните полети, но търсенето остава ниско.

„Въздушният трафик ще се възстанови, когато настоящите опасения около сигурността и здравето бъдат адресирани по категоричен начин от индустрията и когато се завърне доверието на потребителите. По-широкото възприемане на работата от разстояние обаче може да има дълготраен ефект върху бизнес пътуванията, които представляват по-доходоносният сегмент в работата на авиолиниите“, казват от S&P Global Ratings

От Агенцията вече понижиха рейтинга на 11 летища заради опасенията от бавно възстановяване на бизнеса.

още по темата
още от Бизнес