Затвори

Western Union отправил оферта за придобиване на Moneygram

Снимка: Guliver / Getty images

Американската компания зa мeждyнapoдни пpeвoди нa пapи Western Union се интересува от придобиването на своя конкурент MoneyGram International, предаде Блумбърг, позовавайки се на свой източник. Потенциалната сделка ще обедини двата най-големи доставчика на услуги за парични преводи.

Според източника от MoneyGram все още не са взели решение, докато от Western Union са запазили правото си да се откажат от сделката. Представители на двете компании отказаха коментар пред медията.

Бизнесът на този тип компании е в тежка криза, тъй като все повече хора се възползват от онлайн плащания, предоставяни от новите финтех (fintech) фирми. Същевременно с това в много страни се очаква да бъдат намалени таксите, свързани с превода на пари по света.

На фона на тази информация акциите на MoneyGram поскъпнаха с 6,15% по време на вчерашната търговия до 2,59 долара за акция. Така компанията достигна пазарна капитализация от 164 млн. долара. Фирмата обаче има и дълг в размер на 878 млн. долара. Същевременно с това акциите на Western Union поскъпнаха с 3,45% до 20,71 долара за акция. Пазарната стойност на фирмата е около 8,5 млрд. долара.

Базираният Далас MoneyGram бе засегнат тежко от пандемията от коронавоурс, като компанията бе принудена да прекрати операциите си по цял свят заради ограничителните мерки срещу заразата в отделните страни. Макар че фирмата работи по разрастването на бизнеса си с дигитални транзакции, през първото тримесечие на 2020 г. те са съставлявали  само 18% от нейните парични трансфери.

Правителствата и регулаторите по света отдавна се търсят начини да намалят разходите за паричните преводи. По данни на Световната банка средната цена на услугата е 6,79 долара за всеки превод от 100 долара.

Литайският конгломерат за финансови услуги Ant Financial Services Group опита да придобие MoneyGram през 2017 г., но се отказа от сделката, след като бе подложена на натиск от регулаторите в САЩ .

още от Бизнес