нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Xiaomi придоби стартъп за автономно шофиране

Снимка: Getty Images

Китайският гигант за електроника Xiaomi придоби стартъп, разработващ технологии за автономно шофиране, с което даде още един знак за впускането си в изключително конкурентна област, като същевременно се опитва да разнообрази бизнеса си извън смартфоните.

Компанията заяви, че е купила Deepmotion за 77.37 млн. долара, за да „повиши технологичната конкурентоспособност“ на дейността си с електрически превозни средства.

През март Xiaomi разкри плановете си да лансира бизнес с коли на ток и да инвестира в него 10 млрд. долара за период от 10 години. Придобиването може да помогне за внедряването на функции за автономно шофиране в произвежданите автомобили, пише CNBC.

Амбициите на китайската фирма за електрически и автономни превозни средства ще го противопоставят на другите местни компании в индустрията. Така Xiaomi ще се конкурира с Baidu, както и с Nio, Tesla и Xpeng, които също са на китайския пазар.

Компанията съобщи за придобиването на Deepmotion, след като докладва за финансовите си резултати за второто тримесечие, според които има скок на приходите с 64% спрямо година по-рано до 87.8 млрд. юана или 13.5 млрд. долара.

Смартфоните представляват 67.3% от общите приходи, но компанията се стреми да намали зависимостта си от тях, като залага на други устройства, свързани с използването на интернет. Компанията се надява, че електрическите коли могат да станат нов важен поток за приходи.

още от Бизнес