Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Японският износ се свива за шести пореден месец

Shutterstock

Японският износ е спаднал със 7,8% на годишна основа до 5,8 трилиона йени (53,8 милиарда долара) през май за шести пореден месец, съобщи днес правителството. Забавянето на китайската икономика продължава да подкопава японския износ, отбелязва ДПА.

Износът за Китай, най-големия търговски партньор на Япония, е спаднал с 9,7 процента до 1,1 трилиона йени, а вносът е намалял с 0,9%, до 1,5 трилиона йени, уточни финансовото министерство в предварителния си доклад.

Вносът на Япония се е понижил с 1,5%, до 6,8 трилиона йени, което доведе до търговски дефицит на стойност 967,1 милиарда йени. Това е първи дефицит от четири месеца.

Японският търговски излишък със САЩ е скочил с 14,8 % на годишна основа до 395 милиарда йени, като износът е нараснал с 3,3 на сто до 1,2 трилиона йени, а вносът е намалял с 1,6 процента до 792,8 милиарда йени.

Американският президент Доналд Тръмп многократно е критикувал японския хроничния търговски излишък със САЩ.

На изслушване в Конгреса вчера постоянният търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър призова да се даде предимство на споразумение с Токио за намаляване на селскостопанските мита като част от преговорите за двустранно търговско споразумение, съобщи агенция Киодо.

още от Бизнес