нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Пазарът на жилища през 2019 г.: Ръст на сделки и цени, повече ипотечни кредити

Снимка: Shutterstock

Профилът на купувачи на жилища чувствително се подмладява, хората между 26 и 35 години в момента са основната възрастова група клиенти на този пазар - те представляват 39% от всички клиенти. За сравнение, през изминалата година основната клиентска група са били хората от 35 до 46 години. Това отчете изпълнителният директор на брокерската агенция "Адрес" Гергана Тенекеджиева.

Компанията отчита 15% ръст на сделките с недвижими имоти в София. От Имотния регистър отбелязват, че ръстът на покупко-продажбите в столицата е с около 5,4%. По думите на Тенекеджиева, клиентите са склонни да платят с 25% повече за кв. м. при покупка на ремонтирано и обзаведено жилище. "Този  подход често е предпочитан от хора, които използват кредит за покупката си и бюджетът, който са си определили не включва допълнителни разходи по имота, каквото е обзавеждането. Затова търсят готови решения", отбеляза тя.

Друга тенденция, която се наблюдава е, че купувачите отделят повече време при избора на жилище - с около 20% спрямо 2018 година. Расте и броят на огледите от един и същ купувач.

Освен това около 55% от сделките се осъществяват с помощта на банката като броят им се увеличава. Тенекеджиева отдава това на високите цени, които са все по-непосилни за финансиране със собствени средства, както и желанието на купувачите да придобият жилище в по-луксозен район или сграда. 

Именно ръстът на сделките с недвижими имоти, намиращи се в по-привлекателен район и в по-качествено построена сграда са причина и за високите цени. Не се наблюдава ръст при цените на квадратен метър, по-скоро високите цени се формират от лоацията и качеството на сградите, плюс търсенето на обзаведено и готово за живот жилище.

Младите по-бързо се ориентират на пазара, но им отнема повече време да изберат най-подходящия за себе си имот. "Искат да бъде по-модерно и с технологични възможности. Същевременно с това искат и да им напомня за уюта на дома, в който са израстнали. Все по-малка част от тях разчитат на родителите си при покупка, което допълнително затруднява решението им", обясни Гергана Тенекеджиева

От "Адрес" отбелязаха още, че по техни наблюдения през 2019 година има и лек ръст на инвестиционните сделки при жилищното строителство, които вече са около 24% от общия брой сделки.

Най-предпочитаните и най-купуваните жилища

Ръстът на средните цени на имотите в София за 2019 година е 7,13%, отчитат от "Адрес". Но както отбелязахме, той се дължи най-вече на търсенето на готови, обзаведени жилища, а не на покачването на цената за квадратен метър.

В повечето квартали на столицата се наблюдава задържане на цените на стандартния профил на имотите. Минимално покачване има в районите с ограничено предлагане на новото строителство, където има засилено търсене.

В част от източните райони пък са налице надценени оферти от индивидуалните продавачи.

В южната част на столицата, където преобладава новото строителство, сделките се сключват в етап на строеж, заради по-изгодните условия, с което се обяснява и по-малкото покачване в квартали като "Манастирски ливади".

Традиционно най-много се предпочитат двустайните жилища, с добра транспортна обезпеченост.

За 2019 година от "Адрес" отчитат, че по-големият избор пред купувачите им дава смелост за преговори в цената. Близо половината от сделките на компанията са сключени след коментар на цената. Те са предимно в диапазона 1000-5000 евро, но 9% успяват да договорят понижаване на офертата с 5000-10000 евро; 6% от 10 000 до 20 000 евро и 4% над 20 000 евро.

Спрямо ценовите нива, сделките могат да бъдат обособени в 3 сегмента. Най-масовите - 29% от всички са на стойност между 70 000 и 100 000 евро. Другите два сегмента са с почти равен дял. Покупките от 100 000 до 150 000 евро имат минимален ръст спрямо 2018 година и представляват 23%, а имотите между 50 000 и 70 000 евро са 22% от всички сделки на

Извън София

В страната пазарът на жилища се характеризира с висока активност. Основен двигател в повечето градове са ниските лихви по кредитите. Средните цени на имотите бележат умерен ръст от 5%. Най-високо е в Кърджали - 7,94%, а най-ниско в Добрич - 0,65%.

От друга страна в морските градове като Бургас се наблюдава спад на сделките с ипотечен кредит. За 2019 година те са под 30% при 43% през 2018 година, което означава все повече самоучастие на инвеститорите там.

Бургас също така изпреварва столицата по ръст на сключените сделки с повишение от 6,42% на годишна база.

В област Варна отчитат засилен интерес за покупка на жилище в курортните комплекси. В градската част най-търсени са двустайните и тристайните апартаменти. Предпочитани райони са централните и тези около Морската градина.

В Пловдив до средата на 2019 година се наблюдаваше задържане от страна на купувачите, продиктувано от очаквания за покачване на лихвите. Към третото тримесечие активността се възвърна.

Автор: Цветелин Димитров

още от Бизнес