нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

30-и ден на протести: Блокадите продължават

Снимка: Мениджър Нюз

За 30-и пореден ден стотици недоволни граждани излязоха на протест в София и страната с искания за оставката на правителството, главния прокурор Иван Гешев, въвеждане на дистанционно и машинно гласуване, както и свикване на Велико народно събрание. Този път протестните действия преминават под надслов „Бунт срещу диктатурата“.

Сборният пункт на демонстрантите в столицата тази вечер беше пред сградата на Министерският съвет, движението на бул. „Княз Александър Дондуков“ беше блокирано малко преди 19:30 часа от протестиращи. В късния следобед днес на извънреден брифинг от Столичната дирекция на вътрешните работи обявиха, че ще направят всичко възможно да предотвратят евентуални блокади и отправиха призив към гражданите да протестират мирно. „Наблюдаваме много призиви в социалните мрежи тази вечер хората да извършват вандалски действия срещу различни институции, както и да нападат полицаи“, предупреди главен инспектор Красимира Стоядинова. Преди това от т.нар. „Отровно трио“ посъветваха протестиращите да си носят „храна, вода и всичко необходимо за изграждане на барикада“.

В минутите преди 19:00 ч. Румен Радев отново излезе при хората, събрали се около сградата на Президентството, където разговаря с част от тях. „Аз няма от какво да се страхувам. Какво да ме притеснява? Какво ще стане довечера? Най-важното е да няма полицейско насилие. Надявам се, че правителството няма дас е компрометира и да се превърнем в полицейска държава“, коментира той за БНР. По-късно в официалния си профил във „Фейсбук“ президентът обвини изпълнителната власт във „въвличане силите на реда в конлфикт с хилядите протестиращи българи“. „Готовността да се жертва гражданския мир в името на политическото оцеляване е безпрецедентен за българския преход акт на политическа ескалация“, отбеляза той и добави, че „кризата на българската демокрация не може да бъде решена, а само задълбочена с полицейски и репресивни мерки“.

Протестът в София официално започна в 20:00 с изявления на организаторите. Малко по-рано част от участниците в него блокираха за кратко движението при БНБ, като пресичаха многократно пешеходна пътека в района. Акцията приключи след намеса от полицията. По информация на bTV към 18:20 ч. на бул. „Цар Освободител“ е забелязан 34-годишен мъж с бухалка, който след предупреждение е бил отведен в столичното районно управление, където е установена самоличността му. Задържаният се представи като Димитър Марков, строителен инженер. „Бях на тренировка по бейзбол и се прибирам вкъщи, след което бях задържан. 20 минути чаках да бъде направена проверка на личната ми карта“, заяви той.

След 21:15 ч. стотици демонстранти се отправиха към Орлов мост и блокираха движението с палатки, шатри, палети, кашпи с цветя и контейнери за смет. Пейки бяха наредени на пътното платно пред централния вход на Софийския университет. Осигурен бе коридор за преминаване на линейки. В минутите преди полунощ се чуваха искания и за оставката на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков. И след 00:00 ч. продължаваше да има около 100-ина души в пространството между Ректората и Орлов мост, направи впечатление липсата на служители на реда.

Възвърната бе и барикадата при бул. „Цар Освободител“, при сградата на Министерския съвет, която бе обградена от полицейски кордон и около 22:30 ч. замеряна с яйца и домати. Шатри и палатки разположиха и в „Триъгълника на властта“.

Няколко кръстовища блокираха близо 200 протестиращи във Варна. Палатковият лагер там беше преместен, а около мястото, на което се намираше до ранните часове на днешния ден, имаше изградена жива верига от полицаи. Развяваха се трибагреници и знамена на Европейския съюз, автобус на градския транспорт остана блокиран. Около 20:30 ч. хората започнаха да се разотиват.

По централната улица на Пловдив преминаха протестиращите там тази вечер. Крайната точка на шествието беше Областната дирекция на МВР в града, където скандираха за оставката на новия министър на вътрешните работи Христо Терзийски. До напрежение се стигна, след като опитаха да излязат на булеварда пред Съдебната палата и да блокират движението, като умишлено пресичат бавно пешеходната пътека, съобщи „Нова“. Полицията осуети намеренията им, демонстрацията продължи пред прокуратурата в града.

Палатковият лагер в Стара Загора е разтурен, по-рано днес част от недоволните граждани участваха в автошествие по „детелината“ на автомагистрала „Тракия“ в района на града, а след това се отправиха пред сградата на областната управа.

Десетки протестиращи се събраха и в центъра на Ямбол, за да преминат по централните улици на града. Предвижда се за кратко да блокират важни пътни артерии.

30-ина души протестираха в Бургас. Някои от тях отбелязаха, че не е трябвало да бъдат премахнати палатковите блокади в страната.

още от България