нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

31-и ден на протести срещу властта

Снимка: Мениджър нюз

Протестиращи срещу правителството отново са блокирали трите възлови софийски кръстовища – "Орлов мост", пред СУ "Св. Климент Охридски“ и в т. нар. "Триъгълник на властта", предава БНР.

Силна буря отнесе част от палатките, разпънати на площад “Независимост”. Исканията на протестиращите остават същите - оставка на правителството и главния прокурор Иван Гешев.  Kъм 20:35 ч. протестиращите започнаха да хвърлят яйца пред Министерски съвет.

На "Орлов мост" към 21 ч. няма големи поражения заради бурята. Хората са струпани под шатрите. Полицейските коли са на голямо разстояние от протестиращите. По-рано на място дойде и лидерът на "Да! България" Христо Иванов. Протестиращите са построили лагера си от двете страни на пътното платно. Средата му е освободена за линейки и пожарни автомобили. Лагерът е ограден от контейнери за смет, пейки от Борисовата градина, дървени палети и бетонни кашпи. 

По-рано от СДВР обещаха да премахнат барикадите в София.

„СДВР ще възстанови нормалния ритъм на живот в столицата, като барикадите ще бъдат премахнати. Отговорността оттук нататък ще се носи от нарушителите на закона и законовите разпоредби. Законът е един за всички, а нашата задача е да следим за спазването му." Това заяви на брифинг директорът на СДВР ст. комисар Георги Хаджиев.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова също призова за премахване на блокадите и за спазване на законите.

„Убедена съм, че обществените процеси, които днешните протести отключиха, не могат и не трябва да бъдат спирани. Моят призив към организаторите на протеста е да спазят закона - да го заявят и провеждат по реда на Закона за събранията и митингите. Убедена съм, че от това протестът няма да загуби, напротив, ще спечели, защото ще покаже, че този, който иска законност, спазва закона. Призивът за върховенство на правото, който е основен за протеста, не значи нищо, ако не важи за тези, които го изричат“, написа тя в профила си във Фейсбук.

Няколко пловдивчани се събраха за поредна вечер в центъра на Пловдив, за да протестират мирно, предаде БНТ.

Недоволните, дошли на площада пред общината, заявиха, че демокрацията в страната е силно застрашена и затова са на улицата.

Протестиращите във Варна също блокираха ключови кръстоивща. Днес малко след 18:30 часа на кръстовището пред Община Варна започна протестът срещу правителството.

За разлика от вчера нямаше полицейски кордони и хората безпрепятствено успяха да преминат.

Блокираха първо това кръстовище, с лед това преминаха по "Мария Луиза" и блокираха кръстовището на катедралния храм във Врана. След това ул." Шипка", ул. "Съборна" и така около 5-6 варненски кръстовища и протестът завърши с призиви "Варна събуди се", "Оставка" и "Ще останем тук до край".

още от България