Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Аферата "Скрипал" предшествана от отравяне на българи, твърдят руски и британски сайт

Снимка: Shutterstock

Руски агент, заподозрян за участие в аферата "Скрипал" вероятно стои зад покушение с отравяне и на българи. Това твърдят в свои, публикувани разследвания руският сайт The Insider и британското онлайн издание за разследваща журналистика Bellingcat. Сред отровените българи не е кой да е, а оръжейният бос Емилиян Гебрев, неговият син и още един представител на компанията.

Агент на руското военно разузнаване, който е бил във Великобритания по време на отравянето на Сергей и Юлия Скрипал с новичок през март 2018 г., е пристигнал в България няколко дни преди българският предприемач и неговият син сериозно да се разболеят след отравяне с неустановено вещество, съобщава Bellingcat.

Сайтът назовава и името на агента - 45-годишният Сергей Вячеславович Федотов, който според Bellingcat е високопоставен служител на ГРУ. Както при другите двама заподозрени по случая "Скрипал", агентите "Александър Петров" (истинско име Александър Мишкин) и "Руслан Боширов" (Анатолий Чепига), агентурното име на "Федотов" е създадено през 2010 г., като преди това няма никакви свидетелства за съществуването на такава личност.

"Федотов" е установен първо от руската медия "Фонтанка".

Bellingcat и разследващите им партньори от The Insider (Русия) са проследили движението на "Федотов" от 2010 г. до посещението му в Лондон през март 2018 г. През тези години той е пътувал в Европа, Азия и Близкия изток, често до горещи точки дни при преди да излезе голяма новина в медиите.

Агентът пътувал до България през април 2015 г., като случаят има поразяваща прилика с обстоятелствата около отравянето на Скрипал през март 2018 г., твърдят двата сайта.

На 24 април 2015 г. "Сергей Вячеславович Федотов" пристигнал в Бургас с полет от Москва. Той е трябвало да се върне в руската столица седмица по-късно, 30 април, с полет от София. Но той не се качил на самолета. Вместо това агентът се появил късно вечерта на 28 април на летище "Ататюрк" в Истанбул и в последния момент закупил билет за полет до Москва.

По-рано същия ден, 28 април, Емилиян Гебрев е хоспитализиран, след като припаднал в София. По същото време синът му и един от представителите на компанията му се разболяват внезапно. Тримата са хоспитализирани със симптоми на тежко отравяне. Състоянието на Гебрев рязко се влошава и той изпада в кома. Лекарите предполагат, че отровата е поета на същия ден или няколко дни по-рано, но успяват да установят отровата. "Цяло чудо е, че съм жив, спасиха ме страхотните лекари от Военно-медицинска академия", казва Гебрев.

По съвет на лекарите по онова време той тогава се свързва с две лаборатории в Европа, които могат да направят по-задълбочени изследвания и да определят точния вид на отровата. Едната - швейцарската Spiez Laboratory (която направи независими тестове по отравянето на Сергей Скрипал с новичок), отказва. Другата - във финландския институт за проверка на конвенцията за химически оръжия (VERIFIN), се съгласява. Българските лекари изпращат в Хелзинки материали за изследване и във втората половина на юни 2015 г. финландската лаборатория изпраща своя доклад.

Според източници в него се казва, че резултатите могат да се дължат на нервнопаралитичен агент или пестициди, но в пробите "не са открити химикали, забранени от конвенцията за химическите оръжия".

Гебрев недоумява каква би могла да е причината за нападението. По случая е назначено и разследване от българските власти, което продължава три години, но също завършва без резултат.

Бизнесменът има две хипотези за отравянето му. Първата е, че компанията му изнася специализирано военно оборудване за Украйна, което той отбелязва, че се прави в строго съответствие с регулациите на България и ЕС. Другата хипотеза е, че Русия има интерес към фабриката му за производство на оръжие, която е от стратегическа важност за България и НАТО.

още от България