нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Работата на Пети блок в АЕЦ "Козлодуй" е била спряна тази нощ

Снимка: Shutterstock

Тази нощ се е наложило спиране на работата на Пети блок в АЕЦ "Козлодуй", съобщи БНТ.

"Категорично искам да заявя, че в АЕЦ "Козлодуй" авария няма. Има задействане на защитата при рутинни операции", коментира пред bTV енергийният министър Теменужка Петкова.

"Авария няма, няма опасност за хората, няма изтичане на радиация, така че българските граждани могат да бъдат спокойни. Всички алгоритми, всички програми, са задействани съгласно предвидените правила. Агенцията за ядрено регулиране ще направи проверка и ще бъдат информирани допълнително гражданите. В рамките на днешния ден Пети блок ще влезе в паралел. Въглищните централи са мобилизирани, няма опасност от спиране на подаването на електрическа енергия", обсяни тя

В 1:17 ч при технологична операция е задействана автоматичната защита на блока. Направени са необходимите действия и работата му пак ще бъде възстановена, обясни по-рано депутатът от ДПС Рамадан Аталай, който е член на комисията по енергетика в парламента. По думите му няма причина за притеснения. Направени са необходимите проверки, като се очаква реакторът да бъде включен следобед.

 

още от България