Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

България поиска обяснения от Лондон защо сме извън списъка за достъп без карантина

Снимка: Мениджър Нюз

По указания на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева посолството ни в Лондон отправи до британското правителство нота с искане за обяснение защо страната ни е изключена от списъка с държави, за които отпада карантината при пристигане в Обединеното кралство от 10 юли, съобщи МВнР.

Великобритания обяви снощи подробен списък с 59 държави, за които отпада изискването за задължително 14-дневно изолиране при пристигане в сраната. От него стана ясно, че България не е сред тях. На практика ограничението ще засегне не само българите, които живеят, работят и учат в Обединеното кралство, но и британски туристи, решили да посетят България това лято.

В списъка са включени повечето страни членки на Европейския съюз, като освен  България, отсъстват Румъния, Португалия и Швеция, а също Русия и САЩ.

Министър Захариева е разговаряла и със заместник-министъра на външните работи с ресор Европа и Америка Уенди Мортън, от която е поискала също мотиви за това решение.

С нотата посолството ни в Лондон търси разяснение за критериите, върху които се основава решението на Великобритания, тъй като други държави, включени в списъка, имат по-голяма заболеваемост от COVID-19 от България.  Посолството подчертава, че нашата държава е сред тези с най-ниски нива на разпространение на вируса.

„Навременните и ефективни мерки срещу разпространението на вируса в България доведоха до само 2 281 активни случая“, подчертават от посолството. Черноморското крайбрежие е на практика зона свободна от Ковид-19, която вече е привлякла хиляди туристи от над 35 държави това лято, пише също в нотата.

още от България