Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

България ще подкрепи Северна Македония за еврочленство

Снимка: Shutterstock

България ще подкрепи Северна Македония и Албания за стартиране на преговори за членство в Европейския съюз, но с няколко условия. Те бяха представени днес от външния министър Екатерина Захариева и от военния министър и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, предаде bTV.

Като най-важно условие от правителството отбелязват спазването на Договора за добросъседство. Македонските власти трябва да се откажат от претенциите, че у нас има македонско малцинство и да промени част от текстовете в учебниците по география, история и литература, които не отговарят на истината за общата ни история.

„Скоростта на преговорите със Северна Македония зависи от тяхната политическа воля да бъдат честни, а не да се опитват да ни разиграват, както го правеха в последните две години“, предупреди военният министър и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

По-рано президентът Румен Радев заяви пред журналисти в Смолян, че политиците от България и Северна Македония имат общата отговорност да ни сближават, а не да търсят поводи да ни разделят., предаде БТА.

„Хората от България и от Република Северна Македония споделят общ културен код, история и език повече от 1300 години.“, допълни Радев, който посети днес 101-и Алпийски полк.

Радев каза също, че е поканил македонския президент Стево Пендаровски да посети България.

„Не трябва да се чака комисията по исторически и образователни въпроси да напредне, за да има такова посещение, напротив, ролята и задачата на политиците е да сближават позициите и то в трудни моменти“, смята президентът.

още по темата
още от България