Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

България спечели международно дело, заведено от Оманския фонд по казуса с КТБ

Снимка: Shutterstock

Арбитражният съд във Вашингтон реши окончателно в полза на страната ни спора между България и Оманския фонд, свързан с фалита на КТБ. Това става ясно от съобщение на сайта на Министерството на финансите.

Арбитражният трибунал се е произнесъл вчера по международното арбитражно дело № ARB/15/43, заведено от Държавния резервен фонд на Оман срещу Република България в Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове в гр. Вашингтон, САЩ.

В делото ищецът се жалваше, че действията на българската държава и БНБ във връзка с поставянето на "Корпоративна търговска банка" АД под особен надзор, отнемането на лиценза и обявяването й в несъстоятелност, както и отказът й да бъде предоставена ликвидна подкрепа или спасителен план под друга форма, представляват нарушения на Договора за взаимно насърчаване и защита на инвестициите между България и Оман.

След като България представи две писмени защити, придружени от експертни становища и доказателства, през декември 2018 г. Държавният резервен фонд на Оман се отказа от исковете си без право да ги предяви отново. В съответствие с този отказ, решението отхвърля окончателно исковете като неоснователни и осъжда ищеца да заплати всички разноски по делото на България.

Оманският фонд подаде иска срещу България заради КТБ по силата на т.нар. Вашингтонска конвенция. Тя е под егидата на Световната банка и МВФ и е ратифицирана от 148 държави, сред които и България. Според конвенцията една компания може да се обърне към арбитражен съд, ако има двустранен държавен договор за защита на инвестициите. В случая с КТБ оманците притежават 30% от банката чрез регистрираното в Люксембург дружество “Бългериън акуизишън къмпани”. България има договор за насърчаване и защита на инвестциите с Люксембург. В него е записано, че ако спорът не може да се уреди по взаимно съгласие, по избор на инвеститора, той се отнася за разглеждане пред компетентна вътрешна юрисдикция или пред международен арбитражен съд. Ответник по заведеното дело от българска страна бе Министерството на финансите.

 

още от България