нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Националните медии с категорична позиция срещу агресията към журналисти, отразяващи протестите

Снимка: Мениджър Нюз

Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори излезе с открито писмо, в което призовава да бъдат прекратени проявите на агресия към журналистите, особено по време на изпълнение на служебните им задължения.  Поводът са прояви на системна агресия от страна на демонстранти срещу журналисти по време на отразяването на антиправителствените протести.

В последния месец репортери и оператори от медии, включително такива с национално покритие, станаха обект на вербално и физическо насилие, докато изпълняваха едно от основните си журналистически задължения, а именно да информират обществеността за обстановката в страната, пише в позицията, подкрепена от всички национални медии членки на АБРО – БНТ, БНР, bTV и NOVA.

Отвореното писмо срещу агресията започва с призив за  безпрекословно зачитане на личната неприкосновеност и независимост на журналистите при изпълняването на тяхната професионална мисия да отразяват безпристрастно и пълноценно събитията в българското общество – в политически, социален и икономически план. Ето какво гласи още то:

„В последните дни наблюдаваме грубо и унизително отношение към наши колеги. Гражданските протести са проява на обществена зрялост и свободен израз на лични и политически убеждения. Насилието и агресията не са част от демократичните ценности. Вярваме, че мнозинството от българските граждани на протеста не биха упражнили насилие и унизително отношение към журналист или друг български гражданин.

Усилията на всеки наш колега – журналист на терен са насочени към това да отразят случващото се и да представят обществената и политическа обстановка на всички български граждани. Призоваваме за уважение към личната неприкосновеност и професионален дълг на нашите колеги – журналисти.“ Позицията завършва с апел за подкрепа от всички български медии, които зачитат ценността на журналистическата професия и труд, неприкосновеността на личността и информационните свободи. Екипът на „Мениджър Нюз“ се присъединява към този апел.

още от България