Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Борисов: До края на мандата БВП ще стигне 130 млрд. лева

Снимка: Мениджър нюз

България е трета в Европейския съюз по нисък външен дълг - това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти в началото на днешното правителствено заседание.  "В началото на мандата поехме ангажимент БВП да мине 110 милиарда лева, а до края на мандата ще достигне 130 милиарда, дори и повече. Това е най-видният показател как се развива държавата. Външният дълг намаля с 31 процента, до края на мандата е планирано той да е 19,5 процента. Това показва отговорността към следващите поколения. Харчим толкова, колкото сме изкарали", коментира Бойко Борисов.

В момента България е държавата, в която има най-ниската контрабанда на цигари в ЕС - 3,4 процента, изтъкна Борисов. Материалният израз на това е, че в бюджета има повече с 3 млрд. лева повече. Това позволява да се изпълни програмата за двойното увеличение на учителските заплати, защото образованието е приоритет на правителството. Освен това във всички сектори са отделени повече пари. "Както поехме ангажимент - 10 процента увеличение на доходите", коментира още Борисов. Той посочи, че само за образование се дават допълнително 610 млн. лева, докато за увеличението на учителските заплати са заделени 360 млн. лева. "Убедени сме, че колкото по-образована е нацията, толкова по-конкурентноспособни сме", подчерта премиерът.

Борисов изтъкна, че в началото на мандата с колетите му от "Обединените патриоти" са поели ангажимент БВП да мине 110 млрд. лева. Той посочи, че в момента е близо 119 млрд. лева, а до края на мандата може да бъде дори над 130 млрд. лева. "Това е най-видният показател как се развива държавата. Миналата година ви казах, че държавата е в добра кондиция, сега мога да ви кажа, че е в още по-добра кондиция", добави Бойко Борисов.

Безработицата е на рекордно ниски нива - около 4 процента. Според Борисов само тези, на които не им се работи, те не работят. И в сферата на здравеопазването се дават много повече пари, допълни той. Затова премиерът се надява тези средства да стигнат до лекарите, сестрите и да им се повишава възнагражденията. За спешната помощ се дават 60 млн. лева допълнително. Борисов е поел личен ангажимент не само да се дострои последната клиника в Пирогов, но да завърши цялостното саниране на сградите.

"Това, което сме обещали, го изпълняваме в пълен обем", завърши премиерът Борисов.

 

още от България