Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Борисов: Истанбулската конвенция няма да влиза в парламента!

101

Истанбулската конвенция няма да влиза в Народното събрание. Винаги съм се съобразявал с волята на хората, еле пък на църквата. Това заяви категорично премиерът Бойко Борисов пред bTV. Тази вечер той гостува в рубриката "Питай премиера" с водещ Антон Хекимян.

Само ако има абсолютен консенсус в българското общество, ще я приемаме, увери той.„Винаги като партия и държава мисля, че всички сме срещу насилието над жени и деца и домашното насилие. Вместо дебатът да се проведе, приемам и това, че някъде може да има текст, който да тревожи някой. Парламентът е мястото където текст по текст се дебатира и се отхвърля“, обясни той. „Патриотите никога не са казали, че ще подкрепят такава Конвенция. На тях мога да им се сърдя само, защото няколко пъти има казах – колеги, ние няма да приемем Истанбулската конвенция в парламента с различни от нашите гласове“, каза Борисов. „Тази Конвенция няма да влиза в НС, сега е в Конституционния съд. Никога не съм правил на инат, може би и затова толкова пъти хората ме избират. Съобразявал съм се с всеки един глас и настроение, едно мнение, още повече пък ако има и църква. По-странно ми е как колегите от БСП, президентството заговориха за кукловоди, които искат да приемат тази конвенция, приета от 47 държави в Съвета на Европа. Явно поставяме под въпрос дали да членуваме в ЕС“, допълни той. „Казал съм го на Патриотите, казвам го и като председател на ГЕРБ: Ние, Истанбулската конвенция ще я приемаме ако само имаме абсолютен консенсус в българското общество!“, поясни Бойко Борисов.

Премиерът подчерта, че категорично не е съгласен да има референдум по този въпрос. "Искат да похарчим 20- 30 млн. Не ни ли трябва тези пари на държавата за нещо смислено? Защо да ги похарчим? Щом хората са уплашени - махаме я", обеща Борисов. "Няма да правя нищо, което да притеснява хората. ГЕРБ няма да стои вече зад Истанбулската конвенция. Много мъжкари се навъдиха и все говорят, че ще правим децата гейове... За да не ме питате вече за Истанбулска конвенция, защото малко звучи...",  разгневи се министър-председателят. 

"Като лидер на ГЕРБ ще разпоредя на депутатите - няма да се занимавате с Конвенцията, докато не седнем наново и не кажем кое е добро като текст. Няма да правя нищо, с което да дам възможност и на комшиите от другата страна и на Корнелия Нинова да си играят със страховете, да проронват сълзи как искат да направим децата гейове и т.н. Не, ГЕРБ няма да стои зад нея, няма ние да понесем пасива повече, но ще участваме в следващ дебат“, каза още Борисов.

"Хората, които пишат речите на държавния глава, наричат несправедливо министър-председателя и ГЕРБ "кукловодите на Истанбулската конвенция", заяви още Борисов и призна, че визира като сив кардинал Иво Христов.

"С президента Румен Радев отношенията ни са добри и винаги са били добри. От години си общувам с него и той е прекрасен човек. Съветът ми е да не си слуша много тенорите и беквокалите, както и аз моите не ги слушам много.", подчерта той. "С президента Радев няма тема, по която да не сме се разбрали. Предложи шеф на НСО - приех веднага. Днес е предложил посланик в Москва, ще го одобрим", допълни той.

В същия откровен стил Борисов коментира и протестите за Пирин като отговори и на въпроса, издиган от недоволните кой стои зад концесионера на ски съоръженията в Банско "Юлен". "Цеко Минев стои зад "Юлен". Омразата между Цеко Минев и зелените води до напрежението за Пирин", обясни премиерът. Премиерът се разграничи от изявленията на вицето си Валери Симеонов по този въпрос 

"С този начин на изразяване на Валери Симеонов - че зелените са глупаци, не съм съгласен. Нито с думите му за Ска Келер (б.р. евродепутатката, взела участие в протест за Пирин в София)", подчерта Борисов. И допълни: "Историята ще каже дали съм бил прав. Дали нещо е било правилно, след 50 г. ще се разбере."

Борбата с корупцията не е само усещане. Завчера арестуваха кмета на Септември, подчерта Борисов.

Отговарям за 110 милиарда, а заплатата ми е по-малка от твоята, отговори той на въпрос на водещия Антон Хекимян за увеличените депутатски възнаграждения.

още от България
18
Петък
Януари