Затвори

Борисов нареди оттегляне на предложенията за промени в медицинската експертиза

Снимка: Дияна Георгиева/Мениджър Нюз

Здравното министерство изтегля предложенията за медицинска експертиза по изрично указание на премиера Бойко Борисов и след среща при него, съобщи здравното министерство.

В срещата са участвали вицепремиерът Томислав Дончев, здравният министър Кирил Ананиев, финансовият министър Владислав Горанов и социалният министър Бисер Петков. Съвещанието бе свикано на фона на обявения за утре национален протест пред Министерски съвет на хората с увреждания.Акцията се организира от 18 национално представителни организации на хората с увреждания заради готвената реформа в системата на ТЕЛК. Според инициаторите на протеста промените ще отнемат правото на инвалидна пенсия за хора с увреждания, които бъдат оценявани като работоспособни. 

Социалният министър Бисер Петков излезе с позиция, че не приема "насажданото през последните седмици внушение, че реформата в областта на медицинската експертиза и оценката на работоспособността предвиждат кардинална промяна на действащия модел, която ще доведе до отнемане правото на инвалидна пенсия". Той призова организациите на хората с увреждания да дадат предложенията си за промяна в модела за експертиза на работоспособността и за механизмите за контрол".

На свиканата по-късно среща при Борисов министрите са се разбрали предложения за промени да бъдат внасяни в МС само след съгласието на национално представителните организации на хората с увреждания.

"Проектите ги качихме на 2 април, като дадохме възможност в рамките на 30 дни да се проведе обществения дебат и ако има предложения, които са добри, да направим съответните промени", коментира министър Ананиев, цитиран от БТА. Предложенията са дошли от медицинската гилдия и от националните консултанти по съответните специалности.

По думите на Ананиев целта на здравното министерство е не да се ощетяват правата на хората с увреждания, а точно обратното - да се въведе справедливост, да се премахне субективизмът при определяне на медицинската експертиза, да се завиши контролът и да се създадат условия за по-добър и по-бърз достъп на хората до този процес.

Министър Ананиев даде пример с човек с много тежко заболяване - с диабет, придружен с проблеми на зрението и ампутиран крайник, като този човек според сега действащата медицинска експертиза може да получи по-малка пенсия от друг, който има много на брой увреждания с ниска степен. Здравният министър Кирил Ананиев и социалният министър Бисер Петков отново увериха, че целта на промените не е да се отнемат парите, които в момента се предоставят за хората с увреждания, дори средствата могат да бъдат увеличени.

След реакцията на хората с увреждания, ние решихме да ги поканим утре в 15 часа в здравното министерство, за да започнем диалога, който ние поискахме, още преди да качим предложенията, каза Ананиев. От разговорите с повечето от представителите на организациите е станало ясно обаче, че срещата вероятно ще е в петък от 10 часа.

 Постигнато е съгласие при премиера Бойко Борисов, че догодина ще са нужни повече пари за хората с увреждания, когато навършат пълнолетие, съобщи Бисер Петков. Той припомни, че ще се въведе нова помощ за децата с увреждания, които са с най-висока степен на увреждането от 930 лева, но при навършване на пълнолетие, те остават без нея.

Въпреки оттеглянето на предложенията за промени в медицинската експертиза, протестът утре ще се състои, отсякоха организаторите.

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Йордан Узунов е директор производствена дирекция в СТЕМО. Магистър по компютърни системи и технологии от Техническия университет - Варна. Сертифициран ИT одитор от международната неправителствена организация ISACA - Асоциация за одит и контрол на информационни системи.

Милена Драгийска е главен изпълнителен директор на "Лидл България"

Цитат на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 15.08.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 15.08.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.73251
0.577197
CNY
10
2.49793
4.00331
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.19436
0.455714
RUB
100
2.57388
38.8519
USD
1
1.72761
0.578834