Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Борисов пред „Гардиън“: Няма по-добро място за живеене от ЕС

Снимка: Мениджър Нюз

Във време, когато някои политици от Централна и Източна Европа се възползват от враждебност към Брюксел, българският премиер Бойко Борисов върви по различен път, като се стреми да спечели ползи от Европа чрез чар и ласкателство, пише британският вестник „Гардиън“.

“Бил съм по целия свят и мога да кажа, че няма по-добро място за живеене от ЕС”, каза той по време на интервю за „Гардиън“ в София.

Изданието отбелязва, че премиерът е внимавал да не критикува никого от европейските си колеги. Дори Тереза Мей, която е разочаровала много лидери на ЕС след две години на суматоха около Брекзит, получи положителна оценка: „Видях с Тереза начина, по който тя наистина полага всичките си усилия, за да представи аргументите си на всички други 27 членове. Не бих искал да съм в нейното положение по това време. Но тя се бори и се бори усилено. Тя полага всички усилия.“

Запитан за различните визии за бъдещето на Европа, представени от президента на Франция Еманюел Макрон и премиера на Унгария Виктор Орбан, Борисов отказа да критикува както идеята на Макрон за прогресивен, интегриран континент, така и модела на Орбан за Европа на силни суверенни нации. „Имаме българска визия. Има някои аспекти на нашата визия, които съвпадат с визията на Maкрон или Орбан и други, които не са такива”, казва той.

Отговорите на Борисов отразяват ловката политика да не се засяга никого от неговите европейски партньори, да се избягва анти-брюкселската реторика и предпочита да подчертае ползите, които европейската интеграция е донесла на България след присъединяването й към блока през 2007 г.“, коментира „Гардиън“.

Това внимателно обаяние и желание за двусмисленост означава, че Борисов се възприема положително в Брюксел, където мнозина предпочитат да се пренебрегват въпроси, свързани с корупцията и върховенството на закона в страната. “Той не е човек, който блокира нищо”, казал източник пред „Гардиън“. „Той ще се опита да покаже колко е трудна ситуацията за неговата страна, макар и да не казва директно: „И затова трябва да ни дадете повече пари.“

„Борисов, бивш пожарникар и бодигард, има земния чар на човек от народа, който му е помогнал да остане на премиерския пост през по-голямата част от миналото десетилетие“, констатира британското издание и допълва, че премиерът има черен колан по карате.

Борисов е цитиран да казва в интервюто: „Никога не съм предполагал, че ще правя това, което правя сега. Честно казано, това е труден живот. Когато се появиха въпроси дали правителството върши правилните неща, аз се отказах от властта. Но тогава имахме избори и хората отново избраха нас, така че какво да правя?”, с което описва периода около оставката си през 2013 г.

още от България