Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Борисов свика спешна среща с британския посланик и службите

91

Премиерът Бойко Борисов проведе тази сутрин спешна среща в Министерски съвет с посланика на Великобритания Ема Хопкинс. Тема на разговорите е било евентуалното отравяне на бизнесмена и собственик на оръжейния завод "Дунарит" Емилиян Гебрев, в което се подозира руска следа по аналогия със случая "Скрипал".  На срещата са присъствали главният прокурор Сотир Цацаров, министърът на вътрешните работи Младен Маринов и главният секретар на МВР Ивайло Иванов. 

Българските и британските власти работят съвместно от няколко месеца по случая с отравянето на Гебрев, неговият син и още един представител на компанията на оръжейния бос. Разследването по случая е било подновено в средата на октомври миналата година на база на писмо на бизнесмена, заради съмненията му, че през 2015 година е бил отровен с вещество от семейството на Новичок.

Случаят с оръжейния търговец Емилиян Гебрев влиза тази седмица и в комисията за контрол на спецслужбите дни след публикации в британски и руски сайт. Според информациите в тях, трети заподозрян за отравянето на Сергей и Юлия Скрипал от руското военно разузнаване - Сергей Федотов, е бил в България през 2015 г. - по същото време, когато е отровен Гебрев. Той, синът му и директор в оръжейна фирма оцеляват след тежкото отравяне.

Комисията ще проверява истинността на данните.

още по темата
още от България
23
Петък
Август