нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Бойко Борисов: Поредната добра оценка за страната значи, че мерките дават резултати

Снимка: Getty Images

Международната рейтингова агенция "Standard & Poor's" потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута 'BBB/A-2' със стабилна перспектива. Това заяви премиерът Бойко Борисов в публикация в социалната мрежа Facebook.

"Това е поредната добра оценка на престижна международна агенция за страната ни, което показва, че мерките предприети от правителството са в правилна посока и дават резултати. Не ние, а световните експерти опровергават тезите на нашите противници за фалит на държавата. Успяваме да поддържаме икономиката и финансите, въпреки пандемията, която тормози цял свят", каза още той.

"Според световните експерти от агенцията ние сме една от държавите с най-ниските темпове на намаляване на брутния вътрешен продукт. Заедно със запазената външна конкурентоспособност ще можем бързо да се върнем към ускорено нарастване на БВП. От "Standard & Poor's" отчитат още, че бюджетният дефицит ще остане умерен през настоящата и следващата година", посочи премиерът.

Агенцията изтъква и голямото значение за българската икономика и фискална стабилност от включването на българския лев във Валутния механизъм II.

"Очаква се бързо възстановяване на българската икономика след пандемията, без поява на дисбаланси във външния и финансовия сектор през следващите две години", пише още Борисов.

още от България