нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Божков: В България чувствам заплаха за живота си, страх ме е да се върна

Васил Божков. Снимка: Архив

Страхувам се да се прибера в България, страхувам се за живота си. Това заяви пред bTV собственикът на собственикът на „Нове Холдинг“ Васил Божков.

„Мислих да се върна, когато ме повикат, но след вчерашните изявления на главния прокурор, се страхувам да се върна. Не съм престъпник“, каза още той, като добави, че в момента не е в България и че се намира в държава извън Европейския съюз.

От вчера той е издирван с европейска заповед за арест, повдигнати са му 7 обвинения – за ръководител на организирана престъпна група, за принуда, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, както и за подбудителство и престъпление по служба. Бяха претърсени 13 негови офиса, домът му в центъра на София и вила в парк Витоша.

 „Живеем във време като това на Гьобелс. Прокуратурата прави пропаганда. Къде съм обвинен, за какво съм обвинен – още нищо не знам. Какво целяха да разровят 13 офиса и да арестуват хора, които нямат нищо общо с това? Какви доказателства могат да намерят при тези обвинения?“, коментира Божков.

„Ако се върна, ще ме арестуват веднага. И после какво се случва с мене? Нали виждате, че се правят репресивни мерки.", добави той.

Бизнесменът каза още, че вчера е арестувана съпругата му, но други членове от семейството му досега не са засегнати от акцията на спецпрокуратурата.

По неговите думи че главният прокурор Иван Гешев бърка търговското право с наказателното. Той напомни, че е акционер в „Националната лотария“ и ако компанията дължи пари, отговорен е мениджмънта. Аз съм си платил всички данъци, защо не са обвинени други акционери, попита Божков.

Бизнесменът посъветва прокуратурата да потърси виновници на по-високо ниво от тези в Кимисията по хазарта.

още по темата
още от България