Затвори

БСП иска анкетна комисия за водата с уран

Снимка: Дияна Георгиева/Мениджър Нюз

"БСП за България" ще внесе подписи за създаване на специална анкетна комисия във връзка с въпроса за урана във водата, но не само за Хасково, но и за цяла България. Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в пленарната зала, след като Народното събрание изслуша министрите на здравеопазването, на околната среда и на регионалното развитие и благоустройството относно предприетите мерки за гарантиране здравето на населението. Президентът Румен Радев пък на свой ред окачестви ситуацията като "повторение на синдрома "Чернобил".  Длъжностни лица и отговорни институции са изложили на потенциален риск здравето на хората. Това е недопустимо, посочи той след среща с  с областния управител на Хасково Минко Ангелов и кмета на града Добри Беливанов.  За проблема се е знаело още от септември миналата година, а излиза наяве едва сега, заяви още държавният глава и обобщи: "Информация за проблема с водата на град Хасково, крита от хората, за мен е повторение на синдрома "Чернобил". Той похвали служебното правителство и местната власт, че са предприели адекватни действия  и увери, че се полагат всички усилия да се ограничи въздействието на замърсителите и да се намерят технически решения за справяне с проблема.

Държавният глава прогнозира, че ще има проблеми с водоснабдяването в близките месеци, защото изследванията за общата алфа-активност продължават от два до четири месеца. Това ще продължи до лятото, а дотогава трябва да се търсят екстрени решения, така че да не се допуска воден режим в Хасково и гражданите да имат вода, която отговаря на стандартите, каза Радев.

Общо около 10 хиляди души са засегнати от спирането на водата в помпени станции 1 и 2 в Хасково, водоноски действат в 12 пункта на града, докладва министърът на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов в парламента.  Той отбеляза, че в доклада за 2016 г. няма притеснителни данни за водата в Хасково.

Веднъж годишно министерството на околната среда и водите прави анализи за алфа, бета активност и естествен уран, съобщи екоминистър Ирина Костова. Обикновено, тези анализи се правят в края на текуща година и всеки януари са публично достояние, добави тя. Костова обясни още, че ако пробата се взема през октомври, резултатите се обявяват през януари, когато се правят редовните тримесечни отчети на министерството и тогава при установяване на превишение, се издава заповед за информирани на компетентните органи. Въпросните тримесечни отчети са публично достояние и всеки един гражданин може да види всички резултати по над 200 показателя, които се анализират, допълни тя.

 Екоминистърът съобщи още, че са назначени нови пет мониторингови точки в Хасково. От МОСВ са извършени 44 анализа, 7 от тях за подземните води показват отклонения, превишенията са в Помпена станция 1 и 2 и станция "Узунджово", посочи тя. Очакваме анализа на пробите, взети на 20 април, добави Костова.

Здравният министър Илко Семерджиев пък увери, че към момента няма риск за хората в Хасково. Той очаква днес да получи и доклад с окончателни данни и оценки на ситуацията. Той уточни, че са поканени дори експерти на СЗО за оценка на ситуацията и оказване на техническа помощ на място. От тях се очква и да формулират предложения за трайни решения.

След изслушването на всички отчети Нинова обвини служебният кабинет, че е замел следите на предишното правителство. "Гражданите разбраха, че има превишение на нормите на уран във водата, но не е опасно, не е опасно, но водата е спряна, не се знае какъв е ефектът върху здравето на хората", коментира тя и допълни, че информация за подобни проблеми има и от Варненско.

БСП ще настоява да се поставят въпросите къде в цялата страна има такива проблеми, кой трябва да контролира консервирането и наблюдението на урановите мини, какво е отражението върху здравето на хората. "Ще поставим ли въпроса за политическата отговорност, министрите Петър Москов, Ивелина Василева и Лиляна Павлова ще носят ли отговорност за мълчанието си", попита Нинова.

В отговор, депутатът от ГЕРБ Делян Добрев заяви, че днешното изслушване на министрите по темата за замърсената с уран вода в Хасково е "опит трибуната на НС да се превърне в народен съд. Вярвам, че има институции, които ще стигнат до истината и виновните ще бъдат наказани", посочи той.

Добрев предложи още служебното правителство спешно, още следващата сряда да отпусне с постановление около 2 млн. лв. на общината в Хасково, за да започнат по най-бързия начин нови сондажи, възстановяване на водопроводите и други дейности.

Коментари
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Жилищният комплекс от съвършено нов тип е пред Акт 16

Николай Неделчев

Снимка: Юлиян Донов

Румяна Тренчева, регионален директор на технологичния гигант за Югоизточна Европа

Снимка: Юлиян Донов

Цитат на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 21.03.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 21.03.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.67036
0.598673
CNY
10
2.51489
3.97632
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.23771
0.446885
RUB
100
2.76945
36.1083
USD
1
1.59192
0.628172