Затвори

Цацаров готов с концепцията за управление на антикорупционната комисия

Снимка от официалния сайт на Прокуратурата

Постоянен медиен мониторинг за сигнали за корупция и създаване на консултативен съвет, включващ учени и юристи са сред основните акценти в концепцията на Сотир Цацаров за управление на антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Цацаров, чийто мандат като главен прокурор изтича през януари догодина, бе издигнат за председател на комисията от ГЕРБ и Обединени патриоти.

Концепция е от 25 страници и е качена на сайта на Народното събрание. Нов структурен модел и правилник за работата на Антикорупционната комисия предлага Цацаров, става ясно от документа.  Да се съкрати администрацията и да се увеличи щата за дирекциите, които реално се борят с корупцията са заложените структурни промени. Според Цацаров, служителите, които пряко отговарят за противодействието на този проблем по високите етажи на властта, е "крайно недостатъчен за нормална работа".

"Броят на служителите в дирекцията е неадекватен на обема работа, която й се възлага. Това налага предприемане на спешни мерки за осигуряване на допълнителни щатове в нея и незабавно започване на процедури по назначаване на лица, отговарящи на съответните изисквания", пише той и предлага и разкриване на териториални звена, тъй като в момента тази дирекция, която преди това е била в ДАНС, има представители само в София.

Цацаров има намерение и да облекчи възможностите за подаване на сигнали за корупция и конфликт на интереси, като се наблегне на  осигуряването на закрила за подателите на информацията.

Той иска и въвеждането на постоянен медиен мониторинг, който да следи за разкрития, направени от журналисти и медии, за да може комисията да има незабавна реакция.

В концепцията се предлага още засилване на ролята на Инспектората в Комисията, който да следи за интегритета на служителите, както и те да имат ясно определени правомощия и функции. Според Цацаров има нужда от оптимизиране и улесняване и на подаването на годишните декларации за имущество и интереси от заемащите висши държавни постове.

Можете да се запознаете с документа подробно тук

още от България