Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Цацаров: Всички опасни престъпници - в един затвор

100

Снимка: Мениджър Нюз

Всички опасни престъпници да бъдат преместени в един затвор при изключително строга охрана, за да се пресекат опитите им за бягството. Това предлага главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от bTV.

„Крайно време е да се мисли поне най-опасните лишени от свобода, имам предвид тези с най-тежък режим, да бъдат концентрирани в един затвор с изключително строг режим. Няма нищо лошо и нередно да кажем, че трябва да се забрани всякакво внасяне на предмети отвън, освен тези от първа необходимост”, каза той.

„Необходим е далеч по-строг режим в местата за лишаване от свобода от досегашния”, смята Цацаров.

По думите му основната причина за бягството на двамата рецивидисти Владимир Пелов и Радослав Колев от Софийския затвор е слабата охрана. Цацаров даде за пример места, където един надзирател отговаря за 49 затворници.

„На второ място, надзирателският труд е много ниско платен и протестите на надзирателите са напълно основателни. Ниските заплати са предпоставка още за незаети места, за огромно текучество, дори и за корупционни практики”, коментира главният прокурор.

„На трето място, местата за лишаване от свобода отдавна са извън нормалните стандарти за сигурност и това рано или късно е щяло да се случи”, каза още той.

Според Цацаров през последните 10 години постоянно се говори за съдебна реформа, но никой не помисля за реформа в местата за лишаване от свобода, която според него не е толкова сложна, колкото съдебната.

още от България
19
Събота
Януари