нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Жилищата поскъпнали в пандемичната 2020-та

Guiliver/Getty images

Цените на жилищата в България са се повишили с 4,8% през третото тримесечие на 2020 г. в сравнение със същото тримесечие на предходната година, показват последните данни по темата, публикувани днес от Евростат. Има понижение в темпа на нарастване на цените. През последното тримесечие на 2019 г. годишният скок в цените на жилищата у нас беше 6,2%.

През второто тримесечие данните на Евростат за България за първи път показаха понижаване, когато цените на жилищата се понижиха с 1,1% спрямо показателите им за първото тримесечие на същата година.  

Средно за целия Европейски съюз цените на домовете са нараснали с 5,2%, а само в страните от Еврозоната – с 4,9%, показва още проучването.

Най-голям ръст в цените на жилищата има в Люксембург, където имотите са поскъпнали с 14% само в рамките на една година, следвани от тези в Полша (11% ръст), Австрия (9%), Словакия (9%), Чехия (8%), Германия (7,8%).

Спад има в цените на жилищата в Кипър, където цените падат второ тримесечие поред. През второто тримесечие домовете в островната държава поевтиняха с 2,9%, а през третото – с още 1,4%. Понижение от 0,8% има в цената на имотите в Ирландия. От всички държави в Европа липсват данни единствено за Гърция.

 

още от ЕС