Затвори

Цитат на деня: "Днес Историята се усмихна на България и Македония"

Борисов с външните министри на България и Македония след размяната на ратификационните документи. Снимка от сайта на Министерски съвет

От днес Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония е в сила. На официална церемония в Министерски съвет бе финализирана и последната стъпка - подписването и размяната на ратификационните документи.

Днес историята се усмихна на България и Македония, а бъдещето им се отвори - това заяви министърът на външните работи на Република Македония Никола Димитров, който сложи подпис под документите от македонска страна. За България подписа вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Договорът, с който се определят основни принципи в двустранните отношения между България и Македония, беше ратифициран  на 15 януари на от македонския парламент с 61 гласа „за“ и един „въздържал се“. Три дни по-късно документът бе приет единодушно и от българските депутати.

"Искам да поздравя парламентите на двете държави. Ясно е, че ние като правителство бяхме храбри и направихме нещо добро и за двете страни. Така че специални поздрави на Зоран и оттук нататък имаме доста практическа работа.", заяви от своя страна министър-председателят Бойко Борисов, който присъства на официалната церемония.

"Утре има среща на транспортните ни министри и всяка фаза по основните транспортни коридори – 4, 8 и 10, да ги подготвим и да ги докладваме на 1 март.  Поканили сме премиерите на балканските държави, където минават тези коридори, и на срещата ще запознаем с всичко Европейския съвет. Мисля, че ще убедя всички, защото това, което предлагаме, трябва да стане. А стане ли – Балканите ще бъдат красота! А ще стане, защото вече са на масата“, каза още премиерът Борисов.

Предстои и среща на 26 февруари, в Лондон по линия на Европейската банка за възстановяване и развитие, която е поканила на разговори премиерите на Балканите. „Така че имаме едно доста силно финансиране – Световната банка, Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие. Така че ние трябва да сложим на масата трите неща, които искаме – магистралите, жп линиите и дигиталната инфраструктура. В бюджета има 30-40 млрд. евро, свързани с тази инфраструктура“, посочи Борисов.

Той коментира и спора на Гърция и Македония за името на македонската държава. „Винаги много внимавам да не излезе, че даваме съвети на другите страни, но ако Скопие и Атина бъдат храбри и намерят решение за спора на името, ще видите как в рамките на месеци нещата ще се развият в много добра посока. Така че стискам палци, България ще бъде конструктивна, взимането на това решение е важно“, каза Борисов.

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Йонуц Фаркаш, регионален мениджър за България, Албания, Македония и Косово на Schneider Electric

Снимка: Юлиян Донов

Теофил Петров е изпълнителен директор на Green Life Development. Част е от екипа от 2007 г., като преди това заема позицията финансов директор. Има дългогодишен опит като старши финансов експерт, финансов мениджър и финансов директор в български холдинги в сферата на производството, търговията и енергетиката.

Снимка: Юлиан Донов

Цитат на деня
Виц на деня

Снимка:Shutterstock

Валутен калкулатор

Валутен курс за 22.02.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 21.02.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.69321
0.590594
CNY
10
2.50388
3.9938
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.2109
0.452304
RUB
100
2.80745
35.6195
USD
1
1.58856
0.629501