Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Данни за следене на магистрати и семействата им открити при вчерашните спецакции

Снимка: Мениджър Нюз

Лични данни на магистрати с указания за следене и заснемане са открити при вчерашната спецакция на прокуратурата, проведена на адреси на приближени на укриващият се в Дубай хазартен бос Васил Божков. Това съобщава спецпрокуратурата, която даде и повече подробности за намерени и конфискувани при обиските документи, снимков материал и профили на "поръчани" за проследяване представители на правораздаването у нас. Въпросните материали са открити при претърсването в дома на Славчо Марков в столичния кв. "Симеоново", смятан за дясна ръка на Божков.

Профилите на магистратите, ангажирани с разследванията срещу Васил Божков, съдържат както техни лични данни като домашни адреси, ползвани телефонни номера, така също и подробна информация, забележете, за членовете на техните семейства, включително и за непълнолетни и малолетни лица. В един от профилите се съдържа указание за заснемане на магистрат, както и за проследяване на член на негово семейство“, съобщи говорителят на прокуратурата Сийка Милева.

На 25 юни Божков разпространи на страницата си във Фейсбук снимки на един от наблюдаващите прокурори по делата срещу него Ангел Кънев, на излизане от НАП. Тогава ВСС излезе с остра декларация, в която определи случая като "криминален натиск".

“В друг от профилите се посочва, че адресът на магистрата е установен чрез техническо средство. Открито и иззето е неподписано копие от постановление на прокурор при Софийска районна прокуратура от 2018 година за отказ от образуване на досъдебно производство. Преписката е била образувана във връзка с издадено уведомление от Министерство на икономиката, съдържащо данни за извършени престълления, свързани със злоупотреба с европейски средства“, допълни тя.

Според съобщението на прокуратурата, при акцията в "Симеоново" са открити също така разпечатани публикации с идентично съдържание (за разпоредена от министъра на финансите проверка на дружествата, с предмет на дейност хазарт), в шест информационни сайта – „Дневник", „Frognews", „Гласове", „Topnovini", „Press TV", „Liberta".

Намерено е и е конфискувано неподписано копие от постановление от прокурор при Софийска районна прокуратура от 2018 г. за отказ от образуване на досъдебно производство.  Преписката е била образувана по уведомление от Министерство на икономика, съдържащ данни за извършени престъпления, свързани със злоупотреба с европейски средства. В хода на проверката са били разпитани служители на Министерство на икономиката, а също така и Лиляна Деянова (бившата певица Лилана, която в момента е в ареста и е смятана за близка до Божков - б. р. ), в качеството й на управител на търговско дружество, Ася Йочева (нейната дуетна половинка - б.р.), в качеството й на представляващ търговско дружество, Александър Ангелов, в качеството му на управител и съдружник в търговско дружество. Вече е разпоредена незабавна проверка за откритото копие.

При претърсването на друг адрес в столицата, ползван от охранителна фирма (на ул. "Черковна" 38 - б. р.),  са иззети документи, свързани с предмета на доказване на делото, компютърни конфигурации, както и голяма сума пари с неизяснен произход.

В жилище в гр. Сандански, откъдето е родом шефът на охраната на Божков, Веселин Балтов е намерено високорисково наркотично вещество, разделено на дози.

Освен Марков, при вчерашната акция бяха задържани и соченият за шеф на охраната на Божков бивш висш служител от системата на МВР Веселин Балтов, както и управителят на детективска агенция Емил Кабакчиев. На база анализ на събраните доказателства наблюдаващите прокурори ще повдигнат обвинение за участие в организирана престъпна група на Славчо Марков и Балтов. Двамата вече са задържани с прокурорско постановление за 72 часа.

А по повод обвинения на Божков, че по време на вчерашните спецакции са били подхвърлени доказателства от прокуратурата категорично подчертаха, че се преустановяват всякакви коментари "по твърдения, направени от лица, привлечени в качеството им на обвиняеми до внасянето на обвинителен акт" срещу хазартния бос и членове на организираните престъпни групи по съответните досъдебни производства.

още от България