нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Ден 27-и на антиправителствени протести: Блокираха автомагистрала „Марица“

Снимка: Мениджър Нюз

Възлови кръстовища в центъра на София остават блокирани от палаткови лагери на демонстранти в 27-ия ден на протестите срещу правителството и главния прокурор.

Трафикът в столицата продължава да бъде усложнен заради блокадите на Орлов мост, около Софийския университет и в района на площад „Независимост“. От Столична община приоритетно пуснаха зелени вълни на светофарите. Тази вечер и на трите места обстановката бе спокойна. Първоначално протестиращите се събираха на вече традиционния си начален пункт пред Президентството.

Около 17 палатки бяха разположени близо до Ректората на СУ, където протестират членове от инициативата „Системата ни убива“. По информация на БНР там все още е и бусът, с който в края на миналата седмица майки на деца с увреждания поискаха да стигнат до Орлов мост, но безуспешно, след като органите на реда отказаха да ги пуснат. Техните тенти са подредени по такъв начин, че да осигуряват безпрепятственото преминаване на автомобили със специален режим на движение. В една от шатрите на т.нар. „български уличен свободен университет“ граждани могат да опитат да гласуват машинно, там се събират и подписи за въвеждане на машинно гласуване в страната.

Отсечката от СУ към Орлов мост, за която по-рано днес от „Системата ни убива“ и „Изправи се.БГ“ внесоха искане да носи името „Протестна“, бе блокирана от два патрулни автомобила на полицията. Преобладаваха млади хора, цели семейства с деца, които използват празния булевард да поиграят, рисуват или да карат колело, предаде БНР. В минутите след 21:00 часа започна прожекция на филми.

В района на Министерския съвет имаше около 300 протестиращи, в палатковия лагер там общо петима души са обявили гладна стачка, един от тях вече 5 денонощия не се храни и не пие вода, състоянието му не е стабилно, днес е бил прегледан от лекар. „Преценил съм, че това е начин да предизвикам онези отсреща да направят нещо, което се иска от всички нас“, каза той. От т.нар. „Отровно трио“ на Армен Бабикян, проф. Велислав Минеков и Николай Хаджигенов се чуха закани за сбирка около „София Тех Парк“, където ГЕРБ организира конференция с около 4 хил. души в утрешния ден.

Около 21:00 часа демонстрантите от площад „Триъгълника на властта“ се отправиха към Орлов мост със скандирания „Оставка“. За кратко бяха блокирани бул. „Цар Освободител“, бул. „Княз Александър Дондуков“ и ул. „Г. С. Раковски“.

Група от 10-ина души се събра пред Българската национална телевизия с искане за оставката на генералния директор на медията Емил Кошлуков. Някои от хората снимаха разговорите си с охраната, която не ги пусна да влязат в сградата.

Автобусите на градския транспорт обръщат преди Орлов мост и се връщат обратно по бул. „Цариградско шосе“.

Около 20:00 часа протестиращи блокираха и участък от автомагистрала „Марица“. Тенти и палатки бяха разположени при 109-ия километър на аутобана, близо до ГКПП „Капитан Андреево“, не се пропускаха коли и в двете посоки, което доведе до образуването на 15-километрова опашка в посока Турция. Няма обходни пътища. Сред хората там бе и един от тримата водачи на протестите в столицата, адвокат Николай Хаджигенов, информира БНР. Около 22:30 часа пристигнаха униформени полицаи и направиха обръч около насъбралите се хора, като след това започнаха да ги изтласкват към канавката. Движението бе възстановено преди 23:00 часа.

Сформираният вчера палатков лагер пред сградата на общината във Варна също остава на мястото си. Няма напрежение, общинската полиция се грижи районът да е свободен. Променен е маршрутът на 6 линии на градския транспорт.

„Оставка фест“ организираха недоволните граждани от Стара Загора на мястото, където полицейски кордон препречи пътя им към магистрала „Тракия“, на която опитаха да се качат в неделя. Акцията включва осъществяване на връзка на живо с другите лагери в страната. 

В Бургас традиционното протестно шествие премина по централната улица „Богориди“ до Морското казино. Там участниците обявиха началото на „Доган сарай бийч фестивал“, който започва от събота – идеята на инициативата е през целия месец август, всеки уикенд, граждани да се събират на плажа край „Летния сарай“ на Ахмед Доган под надслов „Искаме Доган да уволни Борисов“.

В центъра на Ямбол има протест за 24-ти пореден ден, не се предвиждат блокади.

още от България