нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Димитър Узунов: Ако Гешев пак получи над 17 гласа, президентът трябва да подпише указа за главен прокурор

Кадър от bTV

При второ успешно гласуване държавният глава няма да има друг изход, освен да подпише указа за назначаване на избрания кандидат. Това заяви пред BTV съдия Димитър Узунов, бивш представляващ Висшия съдебен съвет (ВСС), след като вчера президентът обяви, че няма подпише указа за назначаването на Иван Гешев.

„Напълно спазена е процедурата за избора на главен прокурор. Законът не въвежда като необходимост повече от един участник“, заяви Узунов.

В този контекст той припомни недоволството по време на избора на Сотир Цацаров, когато е имало 2 кандидатури.

„Тези, които днес са недоволни, и тогава бяха недоволни. Следователно не е това истинският мотив”, каза Узунов, като допълни, че на протестите срещу Гешев дори са използвани плакати от времето на Цацаров.

„Нима Борис Велчев, когато беше избран, да нямаше легитимност - и той беше единствен кандидат. Единствената разлика с тогава е в субектите, които издигат”, коментира той,

По думите му протестиращите сега са тези, които наложиха действащите в момента правила ,а именно съдиите и прокурорите сами да избират административните си ръководители.

Узунов също така заяви, че най-странният мотив, който президентът Румен Радев даде за своето решение, е че Гешев е бил получил масирана подкрепа от институциите, включително от МВР, ДАНС, ГДБОП.

„Да казва, че подкрепата на институциите е негатив, а липсата на подкрепа на неправителствения сектор в лицето на Българския хелзинкски комитет, да е позитив - не разбирам това”, коментира той.

Съдията е категоричен, че ако Гешев получи повече от 17 гласа при новото гласуването на ВСС, президентът трябва да подпише указа за неговото назначаване за главен прокурор.

 

още по темата
още от България