нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Двама от новите министри вече имат заместници (обзор)

Снимка: Мениджър Нюз

Три дами влизат в екипа на служебния министър на икономиката Кирил Петков като негови заместници, съобщи самият той след първото заседание на новото правителство днес.

Те са Калина Константинова, Яна Балникова и Ирена Младенова. Младенова е трети път в служебен кабинет и е запозната с екипа, каза Петков.

Доскорошният зам.-министър на икономиката Стамен Янев се връща в Българската агенция за инвестиции, чийто дългогодишен шеф беше, преди да стане заместник на Лъчезар Борисов, стана ясно още от думите на Петков.  "В нашето време на тези 60 дни искаме да има максимална ефестивност, чуждите инвестиции са начин да влезе нов капитал в икономиката и искам да съм сигурен, че хората, които са там имат дългогодишен опит. Важно е в момента максимално голям опит да се влее обратно в агенцията и да се опитаме да привлечем свеж капитал колкото можем по най-ефективния начин". Така Петков обоснова връщането на Янев в агенцията. 

Петков заяви амбиции да направи така, че българските търговски аташета и агенцията за инвестициите "да имат голяма кооперация  за тези 60 дни да се постигнат реални и измерими резултати." Всяко аташе, каквито и други ангажименти да има, "първият е да бъде официален представител на България. Не може да имаме търговски представители с други ангажименти, най-важното е да представляват България", подчерта служебният министър на икономиката. 

До седмица ще бъдат готови специалните мерки за помощ за икономиката и особено за малките и средните предприятия, обеща още той. "Знам кои са бюджетните рамки, но ще мислим умни и интересни стратегии, които ще приложим.", каза Петков.

Междувременно доосегашната шефка на Агенцията за инвестиции Десислава Трифонова се оплака пред журналисти от светкавично уволнение, без причини и предизвестие.

"Сутринта в 11 часа бившият вече зам.-министър господин Стамен Янев нахлу като мутра буквално в кабинета ми и бях изгонена от кабинета си, като ми беше връчена заповед на министър Кирил Петков за освобождаване без мотиви вътре в заповедта, без предупреждение и без предизвестие към мен, в момента, и ако това не е реваншизъм, аз не знам какво да наречем реваншизъм, да гоним хора, които работят". Трифонова е категорична, че върви политичеса чистка и подчерта, че дори не се е срещала с новия икономически министър.

Трифонова заяви още, че от миналата година, когато е заела поста, след като предишният директор Стамен Янев стана зам.-министър на икономиката, е свършена много работа и са привлечени рекордно много инвестиции. "Само за миналата година са сертифицирани проекти за над 1 млрд., и то по време на криза. От началото на годината са на стойност 800 млн. лв. - назад в годинити за първо тримесечие никога не е имало такова резултати. И в момента текат преговори с инвеститори", сподели тя.

Трима заместник-министри са назначени вече и в МВР и то, лично със заповед на служебния премиер Стефан Янев. В екипа на Бойко Рашков, който от вчера е начело на ведомството влизат: Емил Ганчев, Енчо Мирчев и Венцислав Катинов. Това съобщиха от Министерски съвет.

Емил Ганчев е заемал длъжността заместник-министър на вътрешните работи от края на януари до май 2017 година. След този период, до началото на 2020 година е заместник-директор на Бюрото по защита при главния прокурор. От юни 2020 година досега е служител в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Завършил е Висшия институт при МВР със специалност „Право“.

Венцислав Катинов е заемал поста заместник-министър на вътрешните работи от края на януари до май 2017 година. В периода 2014 г. - 2015 г. е директор на Областната дирекция на МВР в Плевен. Има висше икономическо образование, завършил е Стопанската академия „Д.А. Ценов“ – гр. Свищов.

Енчо Мирчев е дългогодишен служител в системата на МВР. В периода от ноември 2017 година до септември 2018 година е ръководител на Инспекторат НЗОК. Завършил е Военната академия „Г.С. Раковски“, притежава също така образователно-квалификационна степен „магистър“ от ВНВУ „Васил Левски“ – гр. Велико Търново по специалност „Свързочни войски – инженер по комуникациите“. От длъжността заместник-министър на вътрешните работи са освободени Милко Бернер, Стефан Балабанов и Михаил Златанов.

 А първото кадрово решение на Бойко Рашков веднага след приемането на поста вчера е освобождаването на административният секретар на МВР Бойко Славчев. Заповедта за прекратяването на служебните му задължения е аргументирана с навършване на пенсионна възраст.

Юристи коментират, че това е най-висшият държавен служител в министерството и се ползва от защитата на закона за администрацията. Славчев е основният свидетел по разследването на сделката с покупката на джипове "Грейт Уол" от секретаря по антикорупция на президента Румен Радев Пламен Узунов докато бе служебен вътрешен министър в първия кабинет, съставен от държавния глава през 2017 г. Сделката в европейски средства се разследва от прокуратурата.

още от България