Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Експерт по сигурността: Досега България седеше в периферията на терористите, вече не е

Случаят с 16-годишния ученик от Пловдив, вербуван от „Ислямска държава”, е доста необичаен. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV Николай Радулов, експерт по сигурност.

„Зарибяването обикновено става в затворени групи, докато тук имаме едно момче от добро семейство и нищо не предвещава, че той се е интересувал от такива проблеми”, обясни Радулов.

По думите му добро впечатление прави това, че бащата се е обърнал към службите за сигурност. Досега един от основните проблеми беше, че нямаше особена информация и никой не обръщаше внимание колко сериозна и опасна може да бъде радикализацията, допълни експертът.

Според Владимир Чуков досега България е стояла в периферията на терористичните набези и вербуването на етнически българин вече показва, че страната ни също е на прицел. По думите му трябва да се анализира причината, която е откъснала 16-годишното момче от неговата среда.

Обвиненият в подготовка на терористичен акт български ученик от Пловдив не е бил в състояние да го извърши в момента, в който майка му разбира за комуникацията с човек, представил се за член на ИДИЛ. Това каза криминалният психолог Иван Тричков, работил с момчето, преди да се намесят службите.

16-годишен ученик е обвинен за тероризъм. Според службите той е вербуван от групировката „Ислямска държава”.

След разговори с него, той започва да се връща към нормалната си същност, добави експертът.

Той обясни, че е много важна била реакцията на майката, която е усетила, че нещо става със сина й. Тя е видяла необичайност в поведението му, след като той е престанал да общува със семейството и е искал по-дълго да остава сам.

Психологът също така поясни, че особено уязвими са интелигентните млади хора, които търсят някакви допълнителни знания в интернет, а хората, които се закачат за подобни младежи, са много добре обучени.

Според Тричков 16-годишният ученик е гледал някакви видеа за това как се прави самоделна бомба. Това е било под формата на някакво обучение, по думите му.

Той бе категоричен, че всичко е станало случайно, понеже младежът е от будните и интелигентни хора, които търсят знания навсякъде. Освен това той знае езици и комуникацията е протичала на английски език около 6 месеца.

Относно приемането на исляма, според специалиста момчето не го е приело, а просто му симпатизира, като това се е случило по време на комуникацията с хората, които са се опитали да го вербуват.

Явно са му поднесли така религията, че тя му е харесала, те са добре обучени да намират какъв дефицит има в дадения човек и явно са намерили неговия, коментира криминалният психолог.

В тази възраст децата търсят своите реалистични герои и тези хора явно са се представили под такава форма, добави още той.

Характерът на комуникацията освен това е бил стъпка по стъпка, в началото по-леко и с времето се е задълбочавала, обясни още Тричков.

Той посъветва родителите да внимават как се държат децата им и заяви, че по последна информация е спрян всякакъв достъп на момчето с интернет

още по темата
още от България
22
Петък
Ноември