нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Емил Хърсев: Оставаме в периферията на кризата, прогнозите за 7% спад няма да се случат

Доц. Емил Хърсев. Архив/Мениджър Нюз

България остава засега в периферията на икономическата криза и рецесията в световен и европейски мащаб, заяви финансистът Емил Хърсев пред Нова телевизия. Няма гаранция обаче, че ще останем незасегнати, икономиките са свързани и никой не може да остане изолиран - нещата идват по-бавно при нас, но, все пак тези 7% спад, с които ни плашеха, няма да се случат в България", убедено заяви той.

"Добрата новина е, че нямаме потвърдено тримесечие със спад. Първото го завършихме с растеж, второто вероятно ще е със спад, но в никакъв случай няма да е в рамките на този, който Европейската комисия и Световната банка прогнозираха”, каза още Хърсев.

В момента, в нито един сектор няма спиране на работа сектор, а ако има отрасли, които не могат да работят нормално, както е в туризма, причината е потреблението, обясни той.

Туризмът има малък дял в БВП, под 8%, но това е отрасъл с много заети, абсорбира работна ръка и е по-важен за безработицата. Вероятно в туризма ще имаме отново освобождаване на работниците, но с мерките, които се прилагат, според синдикатите са запазени 150 хиляди работни места, допълни финансистът.

Възможно е наесен да имаме и по-голям брой безработни, защото България абсорбира безработни от цяла Европа. "Тези, които са умни и хубави, както сами се представят, работещи в чужбина, при първия полъх на вятъра се връщат у нас и се регистрират тук като безработни, за да получават помощи, защото там не могат", коментира Хърсев. Бизнесът в България се справя добре, допълни той.

До изтегляне на нов дълг ще се стигне при всички положения, най-малкото, защото всички мерки, които бяха договорени по европейската програма, са дългови, прогнозира финансистът. Освен това при въвеждането на тези мерки, които са с дълъг хоризонт напред и е възможно някои от тях да бъдат удължение, трудно е в кризата да дадеш заден ход и да отмениш мярка, която работи.

Най-страшното, за което предупреждават колегите икономисти по света, е хаосът, допълни Хърсев.  „Той ражда страшно безпокойство. Човекът има нужда от стабилност и трябва да знае какво се случва”, обобщи той. 

още от България