Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Евгения Банева излиза от ареста за спешна операция

Снимка от фейсбук

Специализираната прокуратура замени с подписка продължаващият осми месец арест на Евгения Банева. Причината е представена  съдебно-медицинска експертиза, изготвена в Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Пирогов“, според която здравословното състояние на Банева не е съвместимо с условията в следствения арест и се налага да се подложи на спешна операция, става ясно от съобщение на прокуратурата. Преди месец лекари установиха, че Банева има голям възел на щитовидната жлеза и се нуждае от операция. Експертите излязоха със заключение, че трябва да се направи биопсия на находката и ако се окаже злокачествена, да се оперира веднага, ако не, отлагането не бива да е повече от месец, тъй като има опасност да се превърне в злокачествена.

Банева бе екстрадирана заедно със съпруга си Николай Банев на 6 декември миналата година от Ница, където бяха задържани по издадена от българските власти европейска заповед за арест. Двамата са обвинена в данъчни престъпления, пране на пари, държане на боеприпаси и присвоявания. От ареста Банева се кандидатира и за евродепутат в изборите тази година.

Към издадената от "Пирогов" експертиза е приложено и писмено становище на болницата при Софийския затвор, че обвиняемата не може да получи адекватни медицински грижи в болничното заведение.

"След като се запознаха с експертното заключение, и основавайки се на Европейска конвенция за правата на човека и основните свободи, наблюдаяващите прокурори незабавно измениха определената тежка мярка за неотклонение на Банева с по-лека – „подписка“. С това се предоставя възможност за безпрепятствено адекватно лечение на обвиняемата.", съобщават от специализираната прокуратура.

Наложена е забрана Евгения Банева да напуска страната. На органите на МВР е възложено да следят изпълнението на мярката за неотклонение.

още от България
24
Понеделник
Февруари