нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Европейската прокуратура одобри 3 от 10 български кандидати за европрокурори

Европейската прокуратура, оглавявана от бившия главен прокурор на Румъния Лаура Кьовеши, е одобрила 3-ма от 10-те български кандидатури за европейски делегирани прокурори.

Тримата кандидати, които получават одобрение към момента са Вероника Трифонова, Божидара Димова и Венцислав Фердинандов, предаде БНТ.

За останалите 7 представителя е поискана допълнителна информация. Комуникацията между Прокурорската колегия на ВСС и офиса на Лаура Кьовеши продължава.

От Европейската прокуратура са разделили предложените от България кандидати на три групи - едната е на тези, които до момента са работили като следователи. От офиса на Кьовеши са поискали допълнителна информация за тяхната квалификация и опит. В европейските правни системи няма длъжност следовател.

Втората група, за която се иска допълнителна информация са за прокурори, които до момента са работили на по-ниски нива - като районна прокуратура.

Третата група предложени кандидати, за които са поискани още данни са тези, които до момента са били съдии - като за тях се пита дали са гледали дела за икономически престъпления и дали са добре подготвени за такива специфични разследвания.

Според източници на БНТ Прокурорската колегия на ВСС ще обсъди последното писмо от Европейската прокуратура на следващото си заседание другата седмица. Възможно е в България да работят и по-малко от десет прокурори. Според регламента трябва да бъдат най-малко двама.

още от България