Затвори

Европейските лидери в София (снимки)

Президентът на Франция Еманюел Макрон. Снимки: официален Facebook профил на Бойко Борисов

Всички държавни ръководители на страните от Европейския съюз се стекоха в София за безпрецедентна за страната ни среща на върха между Европа и лидерите на Западните Балкани.

Срещата е сочена за "корона" в българското европредседателство. 

Всички участници са съгласували и приели декларацията от нея, която дава старт на проекти за транспортна, енергийна и цифрова свързаност.

Преди срещата днес, снощи европейските лидери се събраха за т.нар. "неформална вечеря" в София Тех Парк и разговаряха до късно след полунощ. Българският премиер Бойко Борисов ги посрещна като домакин. Снимки от мястото отразяват събитието, на което присъстваха германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Еманюел Макрон, британският премиер Тереза Мей.

Основните теми, обсъждани на неформалната среща снощи, са били оставането в ядрената сделка и пълната подкрепа за ЕК при търговските преговори със САЩ. Това посочи днес пред bTV външният министър и вицепремиер Екатерина Захариева. 

"Ако не бяха успели да постигнат съгласие, се създаваше предпоставка за допълнителна дестабилизация в региона. Лидерите останаха единни и решиха, че Европа ще остане в сделката, докато Иран продължава да я изпълнява. До момента няма доказателства след 11 доклада, че Иран не изпълнява сделката", подчерта тя.

Темите са от глобалния дневен ред и мястото на Европа в него, а върху това влияят излизането на САЩ от споразумението за ядреното оръжие с Иран, което ЕС смята, че трябва да бъде запазенo като договореност, докато Иран го спазва, и наложените мита на европейски суровини от Вашингтон.

Третата тема, предвидена за обсъждане, е свързана с дигитализацията на ЕС и създаването на европейски суперкомпютър. 

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Йордан Узунов е директор производствена дирекция в СТЕМО. Магистър по компютърни системи и технологии от Техническия университет - Варна. Сертифициран ИT одитор от международната неправителствена организация ISACA - Асоциация за одит и контрол на информационни системи.

Милена Драгийска е главен изпълнителен директор на "Лидл България"

Цитат на деня
Валутен калкулатор

Валутен курс за 15.08.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 15.08.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.73251
0.577197
CNY
10
2.49793
4.00331
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.19436
0.455714
RUB
100
2.57388
38.8519
USD
1
1.72761
0.578834