Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Филип Димитров избран за зам.-председател на Венецианската комисия

Филип Димитров, на полагането на клетвата си като конституционен съдия през ноември, 2015 г. Снимка от официалната страница на Конституционния съд

Българският конституционен съдия Филип Димитров е избран за зам.-председател на Комисията за демокрация чрез право, известна още и като Венецианската комисия) към Съвета на Европа, съобщи lex.bg. Той е представител на България в комисията от началото на 2017 г. на мястото на проф. Евгени Танчев. Освен конституционен съдия, Филип Димитров е и бивш премиер на България в периода 1991-1992, посочват в съобщението за избора от Венецианската комисия.

Италианецът Джани Букикио e преизбран за председател на Комисията, става ясно още от съобщението.

Изборите за ново ръководство са били проведени на 6-7 декември във Венеция, като са избрани и още двама нови зам.-председатели – Клер Бази-Малаури, член на френския Конституционен съвет и Реджина Кинер (Швейцария), професор на Конституционно и административно право в университета в Цюрих.

Венецианската комисия е избрала още Хердис Керулф Торгейсдотир (Исландия), Вероника Билкова (Чехия), Майкъл Френдо (Малта) и Талия Хабриева (Руска федерация) за членове на Бюрото.

Комисията предоставя правни съвети на държавите-членки и им помага да приведат своите правни и институционални структури в съответствие с европейските стандарти.

Новината за избора на Филип Димитров за зам.-председател идва дни, след като Венецианската комисия обяви препоръките си за промени в законодателството у нас, с които да се осигури възможност за ефективно и независимо разследване срещу главния прокурор, в случай, че той извърши престъпление.

В отговор премиерът Борисов обяви свика извънредно заседание на правителството в събота за изготвяне и одобрение на проект за промени в НПК. Те предвиждат шефът на отдел „Инспекторат“ към Върховната касационна прокуратура да разследва главния прокурор и заместниците му. Според правителството независимостта на шефа на инспектората ще бъде гарантирана от новия му статут, според който той ще бъде избиран с мнозинство от 2/3 на Прокурорската колегия на ВСС и ще има 7-годишен мандат. Проектът за промени в НПК вече е внесен в Народното събрание.

още от България