нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Гешев и Стоилов в пряк дебат във ВСС

Видео кадър от излъчване на живо

На фона на протести, огранизирани от Гражданско движение "БОЕЦ" започна днешният извънреден пленум на Висшия съдебен съвет, свикан от служебния правосъден министър за предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор Иван Гешев. Поводът за искането на Янаки Стоилов е сигнал от  вътрешния министър Бойко  Рашков. Искането е над 100 страници - мотиви плюс приложение, съдържащо публикации от наши и чужди медии и прессъобщения на прокуратурата. С тях вътрешният министър Бойко Рашков аргументира твърденията си, че с действията или бездействията си Иван Гешев е уронил престижа на съдебната власт и е нарушил Етичния кодекс на магистрата. Заседанието се излъчва онлайн.

За самия Стоилов днешното заседание е лично изпитание, но и тест за самостоятелност на ВСС. Това заяви самият той в изложението си, с което откри пленума и изброи мотивите за искането си. Той отбеляза, че "има данни за действия на главния прокурор накърняващи престижа на съдебната власт, както и за тежки нарушения на служебните задължения."

„Данните, фактите са ясни. И за мен колкото по-бързо и по-ясно приключи тази процедура, е по-добре, тъй като тя не трябва да създава нестабилност в прокуратурата, не трябва да създава впечатление за някакво протакане на нещата с оглед на други политически развития. Така че, според мен, всичко, което е представено, трябва да бъде аргументирано и по него трябва да има произнасяне“, обобщи Стоилов.

В последвалия дебат пръв взе думата главният прокурор Иван Гешев и определи предложението за отстраняването му като политически акт и "едно правно нищо". Гешев говори около 40 минути като отговори по всяка точка от мотивите в искането за прекратяването на правомощията му.

"Благодаря, за прочетената политическа реч. Съжалявам, че сте принуден да подпишете това предложение с ясното разбиране, че то е политически акт на изпълнителната власт. Той няма юридически аргументи и преследва нелегитимна политическа цел. Тя е подчертана още в началото на изложението - не е отстраняване на главния прокурор, а делегитимиране на ВСС, овладяване на части от съдебната власт и нарушение на основни европейски принципи", каза Гешев. "Всичко това, което се случва и ще продължи да се случва, е в резултат на това, че прокуратурата работи", подчерта той.

Гешев посочи, че не е нарушил функциите си, определени в Конституцията - надзор за законност и методическо ръководство, като призова министър Стоилов да обоснове, с които действия е нарушил тези правомощия. По думите му главният прокурор не разследва и не носи отговорност за отделни разследвания и отделни процесуални решения. Той не ръководи и медийната политика на прокуратурата.

В мотивите, основани на сигнал от вътрешния министър Бойко Рашков, Стоилов посочи, че има данни за действия на главния прокурор накърняващи престижа на съдебната власт, както и за тежки нарушения на служебните задължения.

Обсъжданията във ВСС продължават, продължава и протестът пред сградата на Висшия съдебен съвет, заради който е блокирано и движението в участъка пред нея. Преди началото на заседанието от БОЕЦ обявиха, че са внесли над 8 хиляди подписа във ВСС с искане за отстраняването на Гешев. По-рано протестиращите залепиха върху сградата на ВСС лепенка с надпис „офис на Пеевски“.

Темата за предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев влезе и в пленарна зала днес. От трибуната на парламента лидерът на ПГ на ДБ Христо Иванов заяви, че подкрепя напълно действията на служебния правосъден министър Янаки Стоилов.

„Нормалният ред е ВСС да разгледа това искане, да се произнесе по него и да отстрани Иван Гешев. Ние смятаме, че единственото нещо, което можем да кажем към ВСС сега, е, да осъзнава сериозността на националния интерес, с който борави. И го призоваваме, ако все пак образуват такова производство, то да бъде публично - заради надделяващия обществен интерес и важността на това, което предстои да се случи. Нека всички да видят с какви аргументи ще бъде взето едно или друго решение. Време е от дълбока конституционна промяна в българското правосъдие и особено по отношение на прокуратурата“.

Според Христо Иванов Гешев уронва системно престижа на съдебната власт, като думите му бяха подкрепени изцяло от „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

В декларация от ДПС посочиха, че ще участват в консултации за всякакви реформи включително и за съдебна. По въпроса за престижа на съдебната власт, Йордан Цонев обаче се обърна към депутатите с питане:

 „Ако искаме да говорим за това кой уронва престижа на съдебната власт, къде е тук разговорът за Лозан Панов? Той не урони ли престижа на съдебната власт, той не беше ли и не е ли политически ангажиран, не участва ли в политически форуми, не изнася ли политически доклади,  не участва ли в политически събития, не е ли страна в политическия процес, въпреки изричната забрана е - ето за това имам много доказателства“.

 

 

още от България