Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Готвят спешни поправки в НК за наказателно преследване на нелегалното производство на цигари

100

Снимка: Shutterstock

Да се въведе наказателна отговорност не само за държането или продажба на нелегални акцизни стоки, но и за нерегламентираното им производство - това е едно от предложенията за промени в Наказателния кодекс, обсъдени днес на среща в Министерство на финансите между министъра на финансите Владислав Горанов, министъра на вътрешните работи Младен Маринов, министъра на правосъдието Цецка Цачева, главния прокурор Сотир Цацаров, директора на Агенция "Митници" Георги Костов и председателите на правната комисия в парламента Данаил Кирилов и на комисията за наблюдение на приходните агенции Емил Димитров.

На срещата е било договорено спешно да се предложи на парламента промяна в Наказателния кодекс (НК), която да поправи сегашното положение, при което в чл. 234 от НК се криминализират само продажбата и държането на акцизни стоки без бандерол, но не и производството им.

Поправката ще се уточнява от работна група, като текстовете трябва да бъдат предложени на народните представители в края на следващата седмица.

Друго предложение, коментирано на срещата е да се въведе регистрационен режим за машини и съоръжения, необходими за производство на такива стоки, съобщи на пресконференция главният прокурор Сотир Цацаров след срещата.

Само чрез административно-наказателни разпоредби, които и сега съществуват, не може да бъде предотвратено и спряно нелегалното производство на акцизни стоки, отбеляза след срещата правосъдният министър Цецка Цачева.

Министърът на финансите Владислав Горанов съобщи, че е необходимо

До края на следващата седмица трябва да започне разглеждането и дебатирането на въпросните законодателни промени, стана ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов. "Разбрах от главния прокурор, че има определени празноти в НК, които възбудиха нашия интерес като заинтересовани за създаването на достатъчен инструментариум за контрол и наказателно преследване на всеки, който ощетява хазната. Целта на днешната среща беше максимално бързо да създадем организация, която да преодолее тези дефицити, които са идентифицирали специалистите по наказателно право", посочи той.

В отговор на въпрос за "Винпром Карнобат" министърът на финансите съобщи, че технологичната схема не допуска съществуването на кран, открит в данъчен склад, предаде БТА. От тръбата е изтекъл етилов алкохол с 96 градуса с "доста приличен дебит", каза министърът. Категорично говорим за нарушаване на технологичната схема на данъчния склад, заяви Горанов и допълни, че когато е бил издаден лицензът, такъв кран не е съществувал. Агенция "Митници" ще продължи работата си в съответствие с акцизното законодателство по това, че е създадена предпоставка в един от данъчните складове да се извежда акцизна стока, без да минава под контрол. Подобно тежко нарушение би могло да доведе дори и до отнемане на лиценз при определени обстоятелства, допълни финансовият министър.

още от България
27
Четвъртък
Юни